Posted on

Obavezni ugljeni hidrati u vašoj ishrani

Obavezni ugljeni hidrati u vašoj ishrani? Da, postoje. Moramo odmah da razgraničimo, postoje čak tri vrste ugljenih hidrata.  To su prosti (šećeri), složeni (skrob), ali i vlakana koja takođe spadaju u grupu složenih ugljenih hidrata.

Hrana koja u svom sastavu sarže proste ugljene hidrate odmah podiže nivo šećera u krvi.  Oni sa složenim sastavo postepeno oslobađaju šećer.

Ječam

Činija prokuvanog ječma je prava bomba za usporen metabolizam.  Ne samo da ga pokreće, već i pomaže da se pročiste bakterije u crevima.

Ovsena kaša

Svesni smo da ovo nije najukusniji obrok, ali budite maštoviti, naroćito sada u periodu kada voća ima u izobilju.  Nahranite svoj organizam dobrim ugljenim hidratima i vitaminima tokom prvog obroka u toku dana.  Kada dođe vreme ručka nećete umirati od gladi, niti imati potrebu da se prejedete.

Kokice

I nama je draži čips, ali kokice nisu uopšte neukusne, a pritom sadrže minimalan broj kalorija, tako da ih možete jesti bez ikakve griže savesti. Ipak, važno je da ne preterate sa solju, pa ako ih pravite kući neko to makar bude ona morska i probajte da ih pržite na maslinovom ulju.

Kinoa

S obzirom da ova žitarica sadrži duplo veću količinu vlakana od ostalih, ne čudi što je u svetu proizvoda zdrave hrane postala izuzetno popularna. Svojim sastavom kinoa održava šećer u krvi u balansiranom stanju, bezglutenska je namirnica i izaziva manju proizvodnju zasićenih masnih kiselina. Dakle, trk do prodavnice zdrave hrane!

Leblebije

Bogate vlaknima i proetinama, leblebije bi se pod obavezno trebale naći na vašem dijetalnom meniju. Ova namirnica vam neće dozvoliti da se prejedete, a niskokalorična je. Takođe, nije neophodno da se bavite komplikovanim receptima ne biste li ih pripremili, jer leblebije možete priprebiti tako da budu i deo vaše užine. Natopite 200 g ovih žitarica i ostavite da odstoje, procedite, stavite u tepsiju i prelijte maslinovim uljem i vašim omiljenim začinama, pecite na 300 stepeni oko 40 minuta.

Žitarice celog zrna

Da biste regulisali apetit i nivo šećera u krvi, ne postoji ništa bolje od parčića tostiranog ječmenog hleba. Nula masti, visok nivo vlakana, nizak nivo natrijuma. Generalno, žitarice celog zrna pomažu vam da smršate mnogo više od neke druge kombinacije namirnica, ako na primer izbacite meso, a ostavite hleb i testenine.