Posted on

Namirnice koje štete kosi

Namirnice koje štete kosi mogu da remete pH vrednost kože na glavi i imaju veliki uticaj na to kako kosa izgleda.

Ovom prilikom ELLE vam otkriva koju hranu treba da izbegavamo:

Slatka hrana

Slatkiši, kao i druga hrana koja sadrži dosta šećera vrši loš uticaj na vašu kosu. Kada preterano jedete slatkiše, nivo šećera se brzo povećava. Prirodan odgovor vašeg organizma nije samo da proizvodi više insulina.  Vaš nivo androgenosti se takođe povećava. Ovaj hormon može da doprinese smanjenju folikula dlake.  To dovodi do proređenja kose.

Riba sa visokim sadržajem žive

Visok nivo žive u vašem telu ima dosta opasnih posledica.  One mogu rezultirati u gubljenje kose. Morske ribe spadaju u ovu grupu. Ne sadrže sve od njih visok nivo žive, ali su podjednako štetne za vašu kosu. Sabljarka, tuna i skuša mogu biti veoma opasne. Ukoliko ih jedete sveže, u vidu sushija, još i više.

Slana hrana

Previše slana hrana je loša po vaše zdravlje. Takođe ima lošeg uticaja na vašu kosu. Ukoliko ne želite da vam kosa bude suva i beživotna, savetujemo vam da smanjte unos slane hrane.

Previše proteina

Svima nam je već poznato da je kosa napravljena od proteina. Dodatni unos samo doprinosi da imamo te božanstvene pletenice ili valove. No,  previliki unos proteina može rezultirati u istanjenu kosu.

Hrana sa previše vitamina A

Prevelik nivo vitamina A može izazvati gubitak kose. Ukoliko stalno jedete slatki krompir, konzumirate šargarepu kao snack,… Pa, ubrzo ćete primetiti da vam se kosa tanji. Obratite pažnju da ne preterujete sa vitaminima.

Glikemijska hrana

Testenine, žitarice za doručak i druga hrana sa visokim glikemijskim indeksom se može brzo pretvoriti u šećer.

Veštački zaslađivači

Nemojte misliti da ćete zaštititi vašu kosu time što ćete zameniti prirodan šećer veštačkim zaslađivačima. Ukoliko preterujete sa unosom aspartama, doćiće do tanjenja i gubitka kose.

Masno meso

Slanina je, možda, pojedincima veoma ukusna, ali je produkt koji neverovatno šteti kosi. Ukoliko pržena, ovakva vrsta hrane apsorbuje dodatnu količinu masti koja utiče na skalp, i remeti pH vrednost kože glave. Držite se podalje od ovoga.

Gazirana pića

Pre svega, ova pića su puna šećera ili veštačkih zaslađivača, boja i čega sve ne. A da ne pričamo i o količini kalorija koju sadrže. Jednostavno… Zaobići.

Pomfrit

Ko još ne voli da jede pomfrit? Heh! Ali setite se samo načina na koji se priprma; prženje u dosta ulja i sa dosta soli. Rezultat je tanka i masna kosa. Kome to još treba. A i opet, te kalorije zarad ‘prazne’ hrane.

izvor: elle.rs