Posted on

Loša ishrana doživotno uništava zdravlje, pa čak i kad se promeni nabolje

Šteta nastala konzumiranjem nezdrave hrane može da traje celog života. Čak i ako se način ishrane promeni na bolje.

Hrana koja obiluje masnoćama, šećerom i solju nepovratno može da promeni način na koji geni funkcionišu

Pokazali su to testovi sprovedeni na genetski modifikovanim miševima.  Njih su mesecima hranili nezdravom hranom bogatom mastima i holesterolom. U tom razdoblju glodari su razvili sklonost bolestima arterija, aterosklerozi i uopšteno padu imuniteta. Te su se promene zadržale mesecima nakon što su ih naučnici ponovo vratili na zdravu ishranu.  Dugotrajna loša ishrana uticala na promenu funkcija gena, odnosno ”epigenetiku”, piše Daily Mail.

Već dugo znamo da način ishrane utiče na imunitet

Sada je cilj da se ustanovi trajnost tih efekata i da se pronađu lekovi koji mogu da poprave posledice – poručio je lekar Džon Veri, zamenik urednika časopisa Biologija leukocita u kom je objavljeno ovo istraživanje.