Posted on

Kompot i peršun umiruju želudac

Kompot i peršun su odlična kombinacija. Osobama sa gastritisom preporučuje se jelovnik baziran na barenom mesu i povrću. Savetuje se šest-sedam manjih obroka dnevno. Izbegavajte testo, pohovanu hranu i  usoljeno meso.  Od povrća – paprike, rotkvu, pečurke…

Prvo pravilo ishrane kod hroničnog gastritisa je raznovrsna ishrana. To daje želucu veće mogućnosti da iz raznih sastojaka hrane uzme ono što je organizmu potrebno. Drugo osnovno pravilo su česti i mali obroci.

Preporučuje se čak da se hrana podeli u šest do sedam obroka.

Dobro bi bilo kad bi obroci bili u isto ili približno isto vreme svakog dana. To izgleda ovako: doručak, užina, ručak 1, ručak 2, užina, večera.

Gastroenterolozi, takođe, savetuju da treba jesti lagano i duže žvakati hranu. Želudac dobija usitnjenu hranu i nema velikog utroška mišićne snage želuca na mešanje i sitnjenje hrane.

Hranu je najbolje kuvati ili dinstati na malo ulja. Dobro je i da bude sitno iseckana, najbolje u obliku pirea. Ono što u svakom slučaju treba da se izbegava je presno povrće koje zbog čvrstine mehanički draži sluznicu želuca. Izuzetak su paradajz (bez kožice), zelena salata i svež kupus.

Kod gastritisa se često preporučuje pijenje mleka zbog njegovog neutrališućeg dejstva. Ni tu ne treba preterivati jer će velike količine mleka pokrenuti proces varenja i sekreciju želudačne kiseline.

IZBOR NAMIRNICA

* Žitarice – Poželjno je: tost, testenine, griz, pirinač. Ne preporučuje se: svež hleb bilo koje vrste, lisnata testa i testa koja sadrže kvasac.

* Mleko i mlečni proizvodi – Dozvoljeni su svi mlečni proizvodi od obranog mleka i sa malim procentom mlečne masti. Izbegavati punomasne sireve, pavlaku.

* Meso – Dozvoljena su sva nemasna mesa – piletina, teletina, junetina, najbolje kuvana, od prerađevina samo ćureća ili pileća prsa. Nisu dozvoljeni: svinjetina, meso divljači, sva dimljena ili usoljena mesa, pohovana, pržena.

* Jaja Treba izbegavati tvrdo kuvana i pržena jaja.

* Riba – Dozvoljene su sve nemasne bele ribe, a treba izbegavati rakove, školjke, lignje i druge plodove mora.

* Povrće Dozvoljeno: kuvano, na pari ili dinstano – krompir, spanać, blitva, cvekla, boranija, tikvice, šargarepa, karfiol, paradajz (bez kožice), zelena salata, svež kupus.

Nije dozvoljeno: sve ostalo sveže povrće, krastavci, rotkvice, luk, paprika, pečurke (trebalo bi ih izbegavati u bilo kom obliku), pržen krompir, i sve konzervirano povrće.

* Voće – Dozvoljeno: jabuke (bez kore, i najbolje rendane), breskve, kajsije, banane, sveže ceđeni voćni sokovi, naročito se dobro podnose voćni kompoti.

Treba izbegavati: nezrelo voće, orahe, bademe, smokve, trešnje, višnje, sve agrume.

* Pića – Poželjno je izbegavati alkohol, gazirano, kafu i sve što sadrži kofein u većim dozama, crni čaj.

Začini Izbegavati: biber, mlevenu ljutu papriku, sirće, senf, ren.

VRUĆE I HLADNO

Hladna i vruća jela, jako začinjenu i naročito kiselu hranu treba strogo izbegavati. Postoje začini kao što je peršun koji ima jako povoljan učinak na želudac. So je takođe dozvoljena i poželjna, ali s njom ne treba preterivati. Treba piti 1,5 litara tečnosti na dan. Najbolji izbor je obična voda, ali mogu i blagi čajevi, ili voda sa nekoliko kapi limuna.

PRIMER JELOVNIKA SVAKOG DANA

Za doručak pojedite dva dvopeka i namaz od nemasnog svežeg sira, popijte čaj od matičnjaka. Za međuobrok odaberite neki fermentisani mlečni proizvod i bananu.

PONEDELjAK

Ručak: miso supa sa algama i tofuom (150 g), kuvana blitva (100 g), kriška kukuruznog hleba, mleko

Večera: testenina (80 g) s piletinom (70 g), šargarepa sa cveklom (150 g), čaj od pomorandže sa cimetom

UTORAK

Ručak: rižoto sa tikvicama (150 g), kuvana piletina (100 g), puding od vanile, zeleni čaj

Večera: sir na gril-tiganju (100 g), zelena salata (150 g), kriška tosta, kefir

SREDA

Ručak: salata sa prosom, ćuretinom i ananasom (250 g), bareni karfiol (80 g), kolač od svežeg kravljeg siraj

Večera: uštipci od soje (150 g), salata (100 g), kukuruzni hleb (80 g), čaj od kamilice

ČETVRTAK

Ručak: salata od šargarepe i cvekle, barena teletina (100 g), frape sa jabukom

Večera: pastrmka na žaru (150 g), bareni spanać (80 g), kriška hleba, kefir

PETAK
Ručak: bakalar s krompirom (150 g), salata od šargarepe i celera (100 g), jedna kruška

Večera: kuvana šunka (80 g), mladi kravlji sir (100 g), kuvana artičoka (80 g), čaj od mente

SUBOTA

Ručak: supa od ćuretine (100 g), kuvana blitva (100 g), voćni kompot

Večera: salata od piletine, maslina i feta-sira (150 g), hleb sa semenkama od bundeve (80 g), poslastica sa medom

NEDELjA

Ručak: piletina u rerni (100 g), boranija sa pirinčem (120 g), kolač od šargarepe, zeleni čaj

Večera: povrće sa žara (100 g), mladi sir (70 g), belo pecivo sa susamom i suncokretovim semenkama (80 g), kompot

Izvor: novosti