Posted on

Ko je ustvari kriv za vašu gojaznost?

Bakterije koje se nalaze u crevima su manipulatori.

Postoji ceo niz različitih interesa koje imaju mikrobi

Neki usklađeni sa našim prehrambenim ciljevima, a neki ne.”

Zvuči neverovatno da bi oblici života – premali da bi bili viđeni golim okom – mogli upravljati našim ponašanjem?  Setite se samo da bakterija koje se nalaze u telu ima barem deset puta više od naših ćelija.

Naša creva prepuna su različitih bakterijskih vrsta od kojih svaka ima svoju omiljenu hranu. Najzdravija prehrana za neke vrste bakterija nije uvek dobra za nas ili ostale ‘članove’ našeg unutrašnjeg ekosistema.

Postavlja se pitanje mogu li te bakterije uticati na ono što jedemo,. kako bi one uživale. Odgovor potvrdan,jer  te bakterije u naš probavni sistem otpuštaju molekule koje se prenose imunološkim, endokrinim i živčanim sistemom . Kao da bakterije svojevoljno naručuju brzu hranu, jer im se prohtelo, a vaše telo im to i osigurava.

Na sreću, nismo prepušteni na milost i nemilost malim moćnicima nego možemo pružiti otpor, ističe dr. Malej. “Naša ishrana ima veliki uticaj na bakterijsku populaciju u našem probavnom sistemu. To je čitav ekosistem koji se konstantno razvija tokom minuta.” Tako da ako unutar 24 sata potpuno promenite ishranu, znajte da će se i unutar vas dogoditi značajne promene, jer će se broj onih bakterija koje se najviše mogu koristiti vašom novom ishranom ubrzano povećati.

Ovo objašnjava i zbog čega probiotici pozitivno utiču ne samo na naše zdravlje, nego i raspoloženje. “Neravnoteža sastava crevnih bakterija može se lako promeniti uz prebiotike, probiotike, antibiotike i promene u ishrani, a neravnoteža u tom sistemu nudi novi pristup ispitivanju problema gojaznosti i nezdrave ishrane”, zaključili su autori.