Posted on

Kako ubrzati metabolizam: 5 trikova

Kako ubrzati metabolizam je problem sa kojim se susreće veliki broj nas.

Jedan od osnovnih krivaca za stvaranje masnih naslaga i izazivanje gojaznosti generalno, upravo je spor metabolizam. On onemogućava brz protok “goriva” kroz organizam i njegovu potpunu iskorišćenost.

Zbog svega toga, osnovno što pre svega treba uraditi je to da se učini sve da se taj isti metabolizam ubrz. Postoje neki dokazani trikovi koji će ga podstaći.

Mali, ali česti obroci

Jednostavno, kada osetite malo praznoće u trbuhu, pojedite neki mali obrok i istu stvar ponovite kasnije. Ova promena će onemogućiti nastanak žestokog osećaja gladi. Sa njom ćete smanjiti potrebu za konzumiranjem preobilnog narednog obroka. Osim toga, primetićete da je ciklus prolaska hrane kroz vaš organizam znatno ubrzan.

Sporija konzumiracija hrane

Osim što pomaže da se konačno oseti prava slast različitih okusa, usporeno jedenje omogućava ranije dostizanje sitosti.  Zbog toga treba “razvući” jelo na duži period od toga kako bi sprečili nepotrebno prejedanje.

Salate, riba i morski plodovi na tanjiru

Salate su prepune mikronutrijenata potrebnih za održavanje funkcionisanja organizma na optimalnom nivou. Osim toga, pune su vlakana i pomažu zauzimanju prostora u želucu sa potpuno niskokaloričnom hranom.  Zbog toga igraju važnu ulogu u skoro svakoj uspešnoj dijeti. Samo losos i sardina kontrolišu nivo hormona leptina zaduženog za ubrzanje metabolizma,pa se zbog toga obroci bazirani na ribi preporučuju barem dva puta sedmično.

Vežbanje ili barem smeh

Vežbanje je ključ kompletnog zdravlja, pa i samog ubrzanja metabolizma. Međutim, ako vam je toliko teško da učinite nešto neopisivo dobro za sebe, onda barem pokušajte da se dobro nasmejete nekoliko puta dnevno. Zvuči neozbiljno, ali zaista je dokazano da se energija u telu tokom smejanja povećava za 20 posto, kao i sama brzina otkucaja srca.

Najmanje dve šoljice zelenog čaja

Prava zvezda među namirnicama koje ubrzavaju metabolizam čija efikasnost je davno dokazana. Sa vežbanjem čini savršenu kombinaciju, a barem dve šoljice zelenog čaja na dnevnom nivou, pomoći će ubrzanju metabolizma i otapanju masnih naslaga u predelu stomaka. Preporučuje se pravljenje čaja na tradicionalni način, prethodno kupovinom trave od proverenih dobavljača, jer zeleni čaj u filteru nikada ne može osigurati potpuni efekat.

izvor: menshealth.rs