Posted on

Ove namirnice možete da jedete iako im je istekao rok upotrebe

Svake godine bacamo tone hrane samo zato što na etiketi piše da je istekao rok upotrebe. Međutim, grešimo, tvrde stručnjaci otkrivajući koje namirnice je bezbedno jesti i kad rok prođe.

Čokolada

Na čokoladi kojoj prođe rok vremenom se mogu pojaviti bele tačkice, ali ne brinite, reč je o kristalizovanom šećeru. Omiljeni slatkiš slobodno pojedite, iako verovatno neće biti tako ukusan kao svež.

Čips

Takođe gubi svežinu, ali je bezbedan za grickanje i to zahvaljujući ogromnoj količni soli. Ipak, najbolje da ne čekate da prođe više od tri nedelje nakon isteka roka.

Sir

Jedino tvrdi sirevi, kao što su parmezan i čedar, mogu da se jedu nakon isteka roka, i to tri do šest nedelja. Ali, meke sireve, poput kamembera i kremastih namaza jedite u roku. Takođe, kad ih otvorite, konzumirajte ih u roku od nedelju dana.

Keks

Zahvaljujući konzervansima, keks je bezbedan i dva meseca nakon isteka roka. Ali gubi ukus. Hrskavost možete pokušati da povratite tako što ćete ga nakratko podgrejati u rerni.

Med i džem

Velika količina šećera čuva med i džem od propadanja, pa ih slobodno konzumirajte, čak i kada se u sredini zgusnu. Istekao rok upotrebe kod njih nije veliki problem.

Pasta

Njen rok je neograničen dok god je čuvate kako treba. Kad otvorite špagete ili makarone, ostatak smestite u posudu u koju ne ulazi vazduh kako biste sačuvali proizvod od vlage.

Izvor: novosti