Svake godine bacamo tone hrane samo zato što na etiketi piše da je istekao rok upotrebe. Međutim, grešimo, tvrde stručnjaci otkrivajući koje namirnice je bezbedno jesti i kad rok prođe.
Čokolada
Na čokoladi kojoj prođe rok vremenom se mogu pojaviti bele tačkice, ali ne brinite, reč je o kristalizovanom šećeru. Omiljeni slatkiš slobodno pojedite, iako verovatno neće biti tako ukusan kao svež.
Čips
Takođe gubi svežinu, ali je bezbedan za grickanje i to zahvaljujući ogromnoj količni soli. Ipak, najbolje da ne čekate da prođe više od tri nedelje nakon isteka roka.
Sir
Jedino tvrdi sirevi, kao što su parmezan i čedar, mogu da se jedu nakon isteka roka, i to tri do šest nedelja. Ali, meke sireve, poput kamembera i kremastih namaza jedite u roku. Takođe, kad ih otvorite, konzumirajte ih u roku od nedelju dana.
Keks
Zahvaljujući konzervansima, keks je bezbedan i dva meseca nakon isteka roka. Ali gubi ukus. Hrskavost možete pokušati da povratite tako što ćete ga nakratko podgrejati u rerni.
Med i džem
Velika količina šećera čuva med i džem od propadanja, pa ih slobodno konzumirajte, čak i kada se u sredini zgusnu. Istekao rok upotrebe kod njih nije veliki problem.
Pasta
Njen rok je neograničen dok god je čuvate kako treba. Kad otvorite špagete ili makarone, ostatak smestite u posudu u koju ne ulazi vazduh kako biste sačuvali proizvod od vlage.
Izvor: novosti