Posted on

Intolerancija na gluten: Problem koji sve više ljudi primećuje

Intolerancija na gluten je problem sa kojim se sreće sve više ljudi. Poslednjih godina sve više se dolazi do zaključka da tegobe u velikoj meri pravi i način ishrane. To je na svojoj koži najbolje osetio Novak Đoković. Kada je prestao da unosi namirnice koje sadrže gluten, srpski teniser je fizički ojačao i postao najbolji na svetu.

Procenjuje se da je čak 40 procenata svetske populacije netolerantno na gluten.

U pitanju je protein, koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Brojna istraživanja na ovu temu su pokazala da postoji deset simptoma:

– Pre svega se javljaju smetnje u probavi, gasovi, nadimanje, retka stolica ili zatvor

– Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “ćureća koža”) na rukama.

– Zamor ili umaranje nakon obroka koji sadrži gluten.

– Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza.

– Neurološki simptomi poput vrtoglavice ili osećaja da nemate ravnotežu.

– Disbalans hormona.

– Migrenske glavobolje.

– Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije.

– Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, kolenima, kukovima).
Pojedincima smeta brašno prilikom varenja hrane, dok onima koji imaju celijakiju smeta protein iz žitarica, jer nema enzima za varenje proteina. Za svakoga ko ima ovaj problem jedini lek je bezglutenska ishrana.

Sve više se pokazuje da nedijagnostikovana celijakija dovodi do neplodnosti (kod oba pola) i dijabetesa. Neko oboli još kao beba, a pojedinima u kasnijem dobu okidač za bolest može da bude stresna situacija. Lekari zato savetuju da se deci do godinu dana u ishranu ne uvode namirnice koje sadrže gluten.

Osetljivi na gluten ne bi trebalo da jedu i namirnice sa konzervansima. Problem je što se na deklaracijama proizvoda u našoj zemlji retko kada naznači da li sadrže gluten. Za ishranu se preporučuje voće, povrće i sveže meso, piju se prirodno ceđeni sokovi, voda, prirodni čajevi…

U Srbiji možete da utvrdite da li imate ovaj problem ako odete na test intolerancije putem krvi. Bilo je slučajeva kada je pacijent otkrio da mu smeta samo jedna namirnica, konkretno je bio u pitanju paradajz i čim ga je izbacio iz ishrane u svakom obliku, osećao se neuporedivo bolje, snažnije i zdravije.

PROLEĆNA I LETNjA DECA

Interesantno je to da su naučnici iz Bostona otkrili da je većina dece koja boluje od celijakije i netolerantni su na gluten, rođena tokom prolećnih i letnjih meseci. Novak Đoković je rođen 22. maja.
– Promene u raspoloženju, anksioznost, depresija.

Izvor: novosti