Posted on

Mleko: Evo šta će se dogoditi ako prestanete da ga pijete!

Mleko mnogi vole. Sigurno i vi. A tek sir. Čak i kad postoji potencijalna opasnost po zdravlje, ljude ne napušta želja za mlečnim proizvodima. Međutim, odricanje od istih možda bi mogla da bude najbolja novogodišnja odluka, ako želite da budete zdravi.

Ako ste se ikad pitali šta bi se desilo sa vašim telom kada biste prestali da unosite mleko i mlečne proizvode, ovih pet stvari biste sa sigurnošću mogli da očekujete.

1. Varenje će vam se poboljšati

Čak 65% svetske populacije ima problem sa varenjem mleka. To varira dosta u različitim krajevima sveta, ali postoji velika mogućnost da spadate u grupu koja ima problem sa tim. Možda je to toliko blago da niste ni svesni tog problema. Intolerancija na laktozu izaziva nadimanje, naduvenost, dijareju ili stomačne grčeve.

2. Smanjenje fleka na licu

Odložite šminku – kad se odreknete mleka ni ona vam više neće biti potrebna. Istraživanja su otkrila da mleko stimuliše pojavu akni jer sadrži anaboličke steroide, kao i hormone rasta. Presek različitih studija o uticaju mleka na fleke i akne na licu iz 2013. godine otkrio je da mleko spada u proizvode sa visokim glikemijskih indeksom (koji utiču na povećanje šećera u krvi). Ovakva hrana lako i brzo prodire u vaš sistem i podstiče hormone da proizvode sebum, sekret koji izaziva fleke i akne na licu.

3. Smanjićete rizik od dobijanja raka

Žene, rizik od dobijanja raka jajnika može biti smanjen ili u potpunosti eliminisan ako prestanete da pijete mleko. Nedavno sprovedena studija otkrila je da su žene koje su pile tri ili više čaša mleka nedeljno imale veće šanse za dobijanje raka jajnika. Jedna studija sa Harvarda sprovedena na muškarcima otkrila je da mlečni proizvodi i kalcijum utiču na pojavu raka prostate. Kod onih koji su konzumirali preko 600 mg kalcijuma dnevno kroz mlečne proizvode, rizik za dobijanje raka iznosio je oko 34%.

4. Smanjićete rizik od dijabetesa

Studije su otkrile vezu između mleka i dijabetesa. Ovde je poseban akcenat stavljen na jogurt i povećani rizik od razvitka dijabetesa tipa 2. 5. Nećete imati slabije kosti

Možda je ovo protivno svemu što su vam ikad pričali o mleku, ali ispostavilo se da ono ne može da spreči lom kostiju kod odraslih onoliko koliko ste mislili. Ova studija sa Harvarda koja je sprovedena na blizu 78.000 žena nije pronašla nikakav dokaz da visok unos kalcijuma može da spreči prelome kukova i laktova. Kalcijum možete da unesete na razne druge načine npr. tako što ćete jesti pasulj.

Izvor: b92.net