Posted on

Cvekla, prokelj, bundeva: Namirnice za lepši ten

Cvekla, prokelj, bundeva… samo su neke od namirnica koje mogu biti odlične za dobar ten.

Cvekla je idealna zimska hrana jer sadrži vlakna, dosta vitamina C, magnezijuma, gvožđa i fosfora.

Zdravlje i lepota dolaze iz tanjira, kažu nutricionisti, a ako želite da imate lep ten i čistu kožu i da u isto vreme budete bolje raspoloženi, jedite cveklu, prokelj, zimske kruške i bundevu.

Cvekla

je idealna zimska hrana jer sadrži vlakna, dosta vitamina C, magnezijuma, gvožđa i fosfora. Ovi sastojci stimulišu metabolizam i eliminisanje toksina iz limfnog sistema. Koren ove biljke podiže nivo kiseonika u ćelijama, što je čini idealnom namirnicom za anemične osobe, a ujedno utiče i na to da ten bude lepši i čišći.

Prokelj

je bogat vitaminom E, antioksidansima i gvožđem. Sadrži i proteine koji jačaju imuni sistem, ali i folnu kiselinu, cink i magnezijum koji poboljšavaju kvalitet kose.

Zimske kruške

stimulišu varenje i čišćenje organizma. Budući da su izuzetno bogate vlaknima, s lakoćom održavaju nivo šećera u krvi, pa samim tim smanjuju želju za slatkišima.

Bundeva

je bogata karotenom koji blagotvorno deluje na kožu, poboljšava njenu teksturu i ublažava oštećenja izazvana spoljnim faktorima. Sadrži dosta kalijuma, vitamina B, ali i cinka koji održava visok nivo kolagena i sprečava pojavu akni.

Izvor:novosti