Posted on

Najefikasniji kućni lekovi protiv gripa

Kako svemu ima leka, tako je i sa gripom: vakcina je najefikasniji lek za sprečavanje gripa. Lekovi koje prepisuje lekar pomažu pri ublažavanju simptoma sezonskog gripa, neposredno nakon što se osoba razboli. U većini slučajeva, za uspešno lečenje blažih i umerenih simptoma gripa dovoljni su i kućni prirodni lekovi.

Navešćemo neke od prirodnih lekova koje eksperti svrstavaju u najbolje i najefikasnije.

Tečnost

Grip može učiniti da telo izuzetno brzo izgubi tečnost i dehidrira. Upravo zato treba stalno unositi što je više moguće tečnosti, pogotovu toplih napitaka koji pročišćuju disajne puteve: supe, sokovi, čajevi… Treba se kloniti napitaka sa kofeinom, zbog toga što on spada u diuretike. Kada je u pitanju crveno grlo, biljni čaj sa medom može poslužiti kao lek.

Ne treba preterivati sa „savremenim“ jakim čajevima, energetskim pićima ili veštačkim sokovima niti sa preteranim zaslađivanjem, jer takvi čajevi starijim osobama, pogotovu hroničnim bolesnicima, mogu više štetiti nego koristiti.

Domaća pileća supa

Već generacijama se pileća supa koristi kao jedan od najboljih lekova za grip i prehlade. Istraživanje sprovedeno 2000. godine pokazalo je da pileća supa može pomoći u ublažavanju simptoma upale respiratornih organa. Preporučujemo pileću supu sa dodatkom povrća: celer, šargarepa, peršun, biber…

U nedostatku domaće supe, i supe iz kesice mnogo pomažu, jer pored vode, sadrže dosta minerala i vitamina, kao i elekrtolite.

Što više odmaranja i svežeg vazduha

Udisanje vlažnog i svežeg vazduha na terasi ili tokom kratke šetnje pomaže u ublažavanju zapušenja i bolova u grlu. Više puta provetrite prostorije u trajanju od nekoliko minuta.

Odmor je jedna od izuzetno dobrih terapija kojom puno pomažete svom telu da što pre ozdravi i vrati se u formu. Odmarajući, energiju ne trošite na kretanje, nego na borbu protiv gripa.

Grgorenje

Ispiranje grla tehnikom grgorenja slanom vodom ili toplim čajem od kamilice pomaže prilikom oslobađanja debelih naslaga sluzi, koje se mogu nagomilati u predelu iza grla, i to posebno nakon dužeg perioda provedenog u krevetu. Na ovaj način i viruse koji „još nisu ušli u organizam“ izbacujemo izvan organizma i smanjujemo koncentraciju onih koji se nalaze u našem telu.

Karamelizovano mleko

Karamelizovano meko priprema se tako što se u prazno lonče za kafu sipa kašika šećera (po mogućstvu, žutog). Zagrevati lonče dok ne počne topljenje šećera tako da šećer požuti, ali ne zagori. Kada šećer požuti, sipati mleko (oko 1,5 dl) i kuvati dok ne provri.

Ovako vruće mleko treba uzimati kašičicom, a kada se malo ohladi, pijuckati. Ne treba piti vrelo mleko da se ne bi opekli jezik i ždrelo.

Karamelizovano mleko presvlači sluzokožu grla, sprečava iritaciju i kašalj, a vrši i inhalaciju disajnih puteva. Na taj način se smanjuje kašalj i pročišćavaju disajni putevi, a organizam okrepljuje.

Kuvano vino

Kuvano vino u manjim količinama može biti dobar lek protiv gripa ili prehlade.

Kuvano vino priprema se slično kao karamelizovano mleko. U prazno lonče za kafu sipa se kašika šećera, a kada šećer požuti, nalije se crno vino. Kada vino provri, doda se još toliko ili malo više vode, a zatim i malo bibera u zrnu i suvog bosiljka.

Ovaj napitak se koristi za naparavanje i inhalaciju disajnih organa. Popije se oko jedan decilitar dok je vino umereno vruće. Preporučuje se jednom dnevno jedna šolja.

Upozoravamo da ne treba preterivati sa količinama kuvanog vina (alkohola) tokom terapije i da se alkoholna pića ne preporučuju maloletnim osobama ni starijim hroničnim bolesnicima.

Kijanje i kašljanje

Kada kašljete ili kijate, zaštitite druge tako što ćete pokrivati usta i nos rukom ili maramicom. Nakon toga, bacite maramice i operite ruke da biste uklonili bakterije.

Kada neko kija ili kašlje, opomenite ga i udaljite se od njega.

Ostanite kod kuće kada ste bolesni. Zdrava odrasla osoba može da inficira druge ljude jedan do pet dana pre nego što se bilo kakvi simptomi pojave.

Lična i kolektivna higijena

Pranje ruku je efikasan način za sprečavanje i širenja virusa. Ako imate malu decu, važno je naučiti ih da često peru ruke toplom vodom i sapunicom.

Neki nalazi ukazuju na to da ljudski virusi gripa mogu da opstanu na čvrstim površinama i do 24 sata, a na mekim površinama oko 20 minuta.

Savetujemo da svi ukućani peru ruke i lice odmah po ulasku u kuću tako da se speru „taze“ bakterije i virusi „pokupljeni“ u liftu, autobusu ili na poslu, školi, vrtiću.

Grip se širi od zaraženih ljudi preko kapljica koje nastaju kašljanjem, kijanjem ili dodirom zajedničkih predmeta. Možete se zaraziti gripom ukoliko ove kapljice dođu da vašeg nosa, usta ili očiju.

Kada zdrava osoba dodirne neki predmet koji je koristila zaražena osoba, a zatim dodirne svoje oči, usta ili nos, a da pre toga nije oprala ruke, unosi viruse u sebe. Virusi gripa žive i duže od dva sata na površinama kao što su mobilni telefoni, računarske tastature, kvake, stolovi, dugmad u liftu, slavine, kuhinjske radne površine, gelenderi itd.

Kada kod lekara?

Prilikom ozbiljnog kašlja i velikog povećanja temperature – ipak se treba obratiti lekaru, pogotovu kada je reč o deci ili starijim osobama.

Grip je veoma zarazno virusno oboljenje. Infekcija se širi preko gornjeg raspiratornog trakta, a ponekad napada i pluća i ako se ne obrati pažnja na vreme i ne počne sa lečenjem, komplikacije mogu biti ozbiljne.

 

Krstarica