Posted on

Ananas čuva imunitet i kožu

Ananas su na karipskim ostrvima Gvadalupe otkrili španski i portugalski moreplovci krajem 15. veka. Oduševljeni mirisom i ukusom, pokušali su u više navrata da ga presele u Evropu, ali zbog klime ove nije uspevao. Konačno, odneli su ga u afričke i azijske kolonije i tako je postao rasprostranjen svuda po svetu, a danas je jedna od najpoznatijih tropskih voćki.

Blagotvorna svojstva su otkrili australijski naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu. Ustanovili su da plod ananasa sadrži moćan antikancerogeni sastojak, koji bi u budućnosti mogao da bude rešenje u lečenju ove opake bolesti.

Oni su iz mrvljenih peteljki izdvojili dva molekula bromelina.

Jedan od njih podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije, dok drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 odsto slučajeva nastanka svih oblika karcinoma. Poseban efekat ispoljen je na kancerogenim ćelijama dojke, pluća, debelog creva, jajnika i melanoma.

Da bi se delotvornost ove terapije i potvrdila, trebalo bi da prođe klinička istraživanja. Za sada, stručnjaci preporučuju najmanje tri voćna obroka od ananasa dnevno, da bi se postigao antikancerogeni efekat.

Bromelin je, inače, veoma efikasan u lokalizovanih zapaljenja sa edemima, smanjuje upale, otoke i ožiljke. Jača kolagen u tkivu zahvaćenom celulitom, popravlja drenažu i olakšava varenje proteina. Bromelin iz ananasa brzo i delotvorno smanjuje i bolove. Mišljenje naučnika je da razgrađuje proteine u krvi, pa na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol. Istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala.

Zbog svojstava koja poseduje, preporučuje se kao pomoć kod mršavljenja, eliminiše celulit i bore. Delotvoran je i kod hiperpigmentacije uzrokovane starenjem. Može i da izbledi “staračke pege” ili ih potpuno eliminiše, kada se tupfer ili vata natope isceđenim sokom ananasa i drže prego pega, koje se najčešće pojavljuju na šakama.

Narodni lekari ovo voće preporučuju za upalu pluća, bronhitis, anoreksiju, neke vrste alergija, problema sa štitinom žlezdom, grebanja u grlu, ateroskleroze… Zbog zavidnih količina celuloze, odličan je i otežanog varenja. Nažalost, ima i mnogo šećera, pa bi dijabetičari trebalo da ga izbegavaju.

Sok snižava temperaturu i pritisak

Sveže isceđen sok od ananasa je izuzetno zdrav. Pomaže kod groznica i visoke temperature, jača imuni sistem. Takođe, snižava visok krvni pritisak, otčepljuje krvne sudove, deluje kao diuretik jer eliminiše višak vode iz organizma. Čuva kosti od osteoporoze i lomova, pa bi ga trebalo često piti.

Izvor: novosti.rs