Posted on

Želite da smršate? Onda jedite rotkvice!

Ako planirate da smršate, jedite rotkvice zbog njihove niske kalorijske vrednosti, lakog varenja, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osećaj sitosti

Sezona rotkvica je uveliko počela! Sto grama ovog zdravog povrća sadrži samo 16 kalorija, ali je izuzetno bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalijuma, vitamina C, K i B6.

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme, kao i kod kod tegoba sa žuči i jetrom.

Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca tako što poboljšava snabdevanje kiseonikom.

Ako planirate da smršate, jedite rotkvice zbog njihove niske kalorijske vrednosti, lakog varenja, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osećaj sitosti.

Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu, pomaže protiv zatvora i otežanog varenja ugljenih hidrata, a treba ga piti pre obroka. Rotkvica takođe uklanja višak tečnosti iz organizma, ublažava bol i pečenje kod mokrenja i smanjuje rizik od upala urinarnog trakta.

Napomena: Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i creva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Centar za pravilnu ishranu/Kurir