Posted on

Zdrava ishrana: Top 5 navika koje bi trebalo “ukrasti” od vegetarijanaca!

Zdrava ishrana nije svima najmiliji pojam. Ljubitelji mesa se verovatno užasavaju pomisli da iz svoje zdrave ishrane izbace ovu namirnicu. Ipak, nekoliko navika koje praktikuju vegetarijanci, trebalo bi usvojiti zarad zdravlja. I ne, ne morate se odreći mesa!

1. Glavna uloga – povrće

Ljudi povrće uglavnom tretiraju kao prilog. Kada ih pitate šta su ručali, prvo će vam reći koju su vrstu mesa jeli. Učite od vegetarijanaca i stavite povrće na prvo mesto. A onda oko njega planirajte ostatak obroka.

Neka glavna zvezda zdrave ishrane na vašem tanjiru postane testenina s brokolijem i karfiolom ili povrće zapečeno u bešamel umaku. Unošenje samo jedne porcije povrća dnevno više od uobičajene, smanjuje rizik od raznih bolesti. Povećaće vam energiju i imaće sjajno dejstvo na vaše kompletno zdravlje.

2. Umesto životinjskih masti birajte biljne masti i ulja

Već decenijama se vodi polemika da li je zdravije suncokretovo ulje ili mast?

Mesojedi hranu vole da spremaju na proizvodima koji sadrže životinjske masti. Takve su maslac ili svinjska mast. Ako želite da izgubite par centimetara u obimu struka, zamenite svinjsku mast maslinovim uljem.

Za pečenje ili brzo prženje dobro je ulje od komine ili grožđa. Za salate, ako želite zdravu ishranu, koristite ekstra devičansko ulje.

3. Zdrava ishrana – Jedite mahunarke za unos proteina

Vegetarijancima su mahunarke jedan od najvažnijih izvora proteina. Zdrava ishrana jednostavno mora da sadrži grašak, pasulj i sočivo. Jedna porcija dnevno bilo koje od ovih mahunarki pobrinuće se za optimalni unos proteina. Uživajte u krem čorbi od graška, tortiljama punjenim pasuljem ili namazom od sočiva.

4. Dopunite ishranu zdravim grickalicama

Teško je odoleti čipsu i drugim grickalicama. Ako ne želite da ih se odreknete, možete u zdravu ishranu uvesti zdrave grickalice. To mogu biti šargarepu i celer, kikiriki, salata od svežeg voća s orašastim plodovima… Dobar predlog su i smuti sa bananom i kokosovim mlekom.

5. Ubacite povrće u deserte

Možda vam je ova ideja strana, ali za zdravu ishranu nemojte se bojati da eksperimentišete. Mnoge vrste povrća imaju prirodno slatkast ukus. Osim hranjivih materija, povrće će vašim desertima dati sočnost. Torta od šargarepe, pita od bundeve, samo su neki od ukusnih deserata s povrćem koje morate isprobati.

Dakle, ukoliko ne morate ili baš ne želite, nemojte izbaciti meso i ostale vama omiljene namirnice iz ishrane, ali svedite ih na neku meru.