Posted on

Zbog ovoga Japanke ne stare i ne goje se

Japanke važe za žene koje kao da ne stare. Da li je zaista tako?

Uglavnom se svi trudimo da izgledamo što bolje – treniramo, vodimo računa o tome šta koristimo kao beauty proizvode za lice i telo, smešimo se što više i na taj način “ubijamo” bore. Međutim, jednu stvar većina izostavlja, a to je način ishrane.

Vrlo često se pitamo kako je moguće da Japanci izgledaju minimum 15 godina mlađe, i pokušavamo da ukpiramo šta je to što rade da bi tako izgledali.

Iako je genetika ono čime Japanke najviše mogu da se pohvale, ipak treba uvažiti sve njihove savete.

Prženje, pohovanje, pečenje kod njih ne dolazi u obzir

Dinstanje na malčice ulja, kuvanje na pari i barenje – termini su koji čine njihov kulinarski svet. Oni povrće uvek seku na listove i minimalno ga termički obrađuju. Začini u njihovom svetu zauzimaju nposebno mesto, koriste ih u većini slučajeva, ali ne preteruju ni u tome.

Raznovrsna hrana

Suši nije hrana koju Japanci jedino konzumiraju. Njihov meni sastoji se od različitih vrsta riba, morskih plodova, raznolikog povrća, naravno pirinča, voća i zelenog čaja.

Nisu poklonici brze hrane, a najčešće biraju svežu i sezonsku hranu…

Za razliku od mnogih naših žena koje ponekad zaborave da doručkuju, kod Japanki je to pod obavezno.

Njihov doručak sastavljen je od raznovrsnih namirnica i više malih porcija, koje podrazumevaju pirinač, soju, omlet, povrće…

Japanke retko jedu desert

Japanci su narod koji vrlo retko jede slatkiše i kada to čine rade u veoma malim količinama. Ne konzumiraju kolače i torte sa mnogo kora i filova, kao što je to praksa kod nas, već najčešće prave ili poručuju sladoled od pirinča (moki).

Kultura obedovanja

Za njih ishrana i obedovanje predstavljaju ritual. Jedu polako, u malim zalogajima i malim porcijama. U tanjir najčešće stavljaju jedno jelo jer smatraju da kombinovanje dva jela predstavlja nedostatak ukusa.

Izvor: lepota i zdravlje