Posted on

Zašto leti treba izbegavati kafu

Zašto leti treba izbegavati kafu? Kada je ovako pakleno toplo, pametnije bi bilo da je izbegavate, a naročito onu popodnevnu…

Mnogi od nas ne mogu da zamisle da započnu dan bez omiljenog crnog napitka

Međutim, kada je ovako pakleno toplo, pametnije bi bilo da je izbegavate, a naročito onu popodnevnu kafu.

Iako na prvi pogled deluje da bi šoljica kafe mogla da bude odlična prevencija protiv toplotnog udara, to nije tako.

Problem je u tome što kafa (baš kao i crni čaj) sadrži mnogo kofeina,

Ta supstanca koja podiže krvni pritisak, ubrzava puls, pa čak može da izazove i preskakanje srca. Nažalost, to podizanje pritiska je samo trenutno. Upravo nakon prestanka dejstva kofeina, može da dođe do njegovog sunovrata.

Isto tako, kofein je jak diuretik, što znači da podstiče brže izlučivanje tečnosti iz organizma.  Problem je u tome što, zajedno sa tečnošću, iz tela odlaze i dragoceni minerali, kao što su soli, gvožđe, magnezijum, ili kalcijum.

Još jedna loša stvar, za one koji su u prilici da se ovih dana sunčaju i žele da što lepše pocrne

Kafa isušuje kožu i na taj način dovodi do bržeg stvaranja bora.

Takođe, leti su svakako dani duži, a tokom vrelih noći ionako manje spavamo, a kafa koja nam inače podiže budnost, definitivno nije prijatelj kvalitetnog sna.

Posebno je opasno ako se opredelite za ledenu kafu sa mnogo šećera i mleka.  Em što može da vam skoči šećer, em što nikad ne možete da budete sigurni u kvalitet mleka.

Zato popijte samo jednu, jutarnju kafu i to onu crnu, bez šećera ili mleka – i to nikako na prazan stomak!

Iako to zvuči uvrnuto, stručnjaci savetuju da kafa bude topla jer, topli napici i supe, čak i na najgorim vrućinama, zapravo podstiču termoregulaciju i, nakon prvog šoka, pružaju nam osećaj da smo se baš rashladili.