U ishrani odraslih i dece obavezni su vitamini B-grupe, vitamini C i E, kao i magnezijum i kalcijum
Vitamini B-grupe
Obezbeđuju normalno funkcionisanje imunološkog i nervnog sistema, doprinose zdravlju kože i sluzokože, poboljšavaju metabolizam, kao i sintezu eritrocita.
Ima ih u lisnatom zelenom povrću, poput spanaća, brokolija, a dobar izvor su i žitarice, kikiriki i grašak.
Vitamin E
U pitanju je moćni prirodni antioksidant koji igra značajnu ulogu u prevenciji mnogih oboljenja i u održavanju zdravlja kože.
Prirodni izvori su žitarice, spanać i ostalo lisnato povrće poput brokolija i kupusa. Ima ga i u kiviju, avokadu, bademima, lešnicima, kao i u nezagrejanim biljnim uljima.
Vitamin C
Povećava otpornost organizma prema virusnim i bakterijskim infekcijama. Ljudski organizam nema sposobnost sinteze vitamina C, te ga moramo unositi hranom.
Bogati izvori ovog vitamina su kivi, limun, pomorandža, kupus i paprika.
Magnezijum
Mineral koji utiče na funkcije nerava i mozga. Dobro deluje i na rad srca, digestivni sistem i sprečava taloženje kalcijuma u organizmu i time stvaranje kamena u bubrezima. Blagotvoran je i u situacijama stresa.
Prirodni izvor je u lisnatom povrću, smokvi, limunu, grejpu, kukuruzu, grašku, bademima i jabukama.
Kalcijum
Ima ulogu u nervnoj provodljivosti i mišićnim funkcijama, sastavni je deo koštanog sistema i igra bitnu ulogu u imunom odgovoru organizma.
Sadrže ga semenke suncokreta, kelj, brokoli, spanać i ostalo zeleno lisnato povrće, beli luk, grašak, boranija, pasulj, orasi, badem i lešnici.
Centar za pravilnu ishranu/Kurir