Posted on

Kafa na prazan stomak: TRI razloga zašto ne bismo smeli da pijemo

Kafa na prazan stomak je česta navika mnogih od nas. Niste jedini ukoliko imate tu naviku da ujutru prvo popijete kafu pa radite sve ostalo što ste imali na pameti… Međutim, osim što generalno znamo da to nije dobro po naše zdravlje, evo 3 konkretna razloga koja vam mogu pomoći da se odviknete od ovoga!

1. Poveća se količina želudačne kiseline

Povećana količina želudačne kiseline uzrok je gorušice i problema s probavom koje možete osećati tokom celog dana. Visok nivo kiselosti vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa. Jeftinija kafa (ona manje kvalitetna) obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost…

2. Viši nivo stresa i teskoba

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osećaj teskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem se još više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu delovati umirujuće na naš organizam. Kako bi umanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz kafu uvek pojedite nešto.

3. Smanjuje se nivo hormona

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osećaj stresa i teskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac – kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i generalno se bolje osećati.

Izvor: zadovoljna.hr