Posted on

Toplo mleko, banane i ananas protiv nesanice

Istraživanja američkog Udruženja za spavanje pokazuju da je odraslima potrebno od 7,5 do 9 sati sna. Pri tom važno obratiti pažnju na to koliko se vremena odspava ođednom.

Probleme sa spavanjem mogu izazvati različiti zdravstveni problemi

Osobe starije od 60 godina osetljivije su i na podražaje poput buke, prevelike toplote ili hladnoće.  Oni koji pate od artritisa, problema s bubrezima ili depresije, takođe će imati probleme sa snom.

Nesanicu karakterišu problemi sa uspavljivanjem, često buđenje tokom noći, prerano buđenje i osećaj umora i razdražljivost koja je naročito izražena odmah po ustajanju.

Treba razlikovati povremenu nesanicu koja traje nekoliko dana i javlja se periodično od hronične za koju je potrebno potražiti lekarsku pomoć.

Stručnjaci smatraju da je za dobar san potrebno vežbati barem 20 minuta četiri puta nedeljno

Posebno se preporučuje brzo hodanje, trčanje, ples i plivanje.   Vežbanje telo oslobađa od stresa. Učvršćuje ga što je važan preduslov za dobar san jer produbljuje disanje i jača kardiovaskularni sistem.

Umesto televizije, pre spavanja se savetuje slušanje muzike, meditiranje ili čitanje literature koja osobu usrećuje i smiruje.

Napitke s kofeinom, takođe, treba ograničiti i piti ih u prepodnevnim satima, a alkohol apsolutno izbeći.

Poslednji dnevni obrok treba da bude barem pola sata prije odlaska na spavanje.

 Ananas, banane, toplo mleko i keks pomoći boljem snu

Ako osoba pati od hronične nesanice izazvane drugim zdravstvenim problemima, lekove treba da prepiše isključivo porodični lekar, a pre nego što se uzmu sredstv za smirenje treba isprobati sve prirodne načine za bolji san, ističu stručnjaci.

Izvor: tanjug