Top 10 razloga da počnete da jedete nar su pred vama. Ova čudotvorna voćka, pored fantastičnog ukusa ima još mnogo pozitivnih uticaja na organizam. Utiče na starenje, bubrege, jetru, alergije… 10 razloga zašto da obavezno uvrstite nar u svoju ishranu:
Utiče na starenje
Nar sadrži ogromnu količinu antioksidanata. Sok od ove voćke jako pomože apsorbciji slobodnih radikala, koji su jako opasni jer napadaju ćelije u organizmu.
Čuva bubrege
Ekstrakt nara sprečava oštećenje bubrega i čuva ih od toksina.
Podiže imunitet
Bogat je vitaminom C, koji je neophodan za imunitet, pogotovu u hladnim danima.
Štiti i regeneriše jetru
U skoro objavljenom istraživanju dokazano je da nektar iz ove voćke ne samo čuva vašu jetru, već je i regeneriše ukoliko ima neka oštećenja.
Antialergenska svojstva
Bogat je supstancom zvanom polifenol koja je poznato da suzbija biohemijske procese u organizmu koji su povezani sa nastankom alergija.
Može sprečiti rak dojke, prostate i kože
Dokazano je da ekstrakti nara mogu ubiti ćelije raka, kao i da mogu sprečiti progresiju ove opake bolesti, a žurnal dermatologije objavio je studiju o tome da konzumiranje nara smanjuje nastanak raka kože.
Sprečava bolesti srca
Nar povećava sposobnost organizma da apsorbuje holesterol i uništi slobodne radikale u vaskularnom sistemu.
Normalizuje krvni pritisak
Snižava krvni pritisak izazvan konzumiranjem masne hrane.
Utiče na metabolizam
Ova čudesna voćka pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, popravlja osetljivost na insulin, bori se protiv nadutosti i utiče na mnoge druge metaboličke poremećaje. Zbog navedenih efekata, nar je dobar saradnik u borbi sa kilogramima.
Pomaže u borbi protiv infekcija, Alchajmerove bolesti i Osteoartritisa
Nar povećava uticaj lekova na gram negativnu floru. Mnoge gramnegativne bakteriju su poznate po svojoj otpornosti na lekove. On takođe sprečava ili usporava progresiju Alchajmera, a zbog svojih lekovitih sastojaka pomaže kod osteoartritisa, bolesti koja napada zglobove.