Posted on

Šta jesti leti: Saveti za ishranu tokom letnjeg odmora

Šta jesti leti? Ovo pitanje muči mnoge od nas zato što ne želimo da nas boli stomak, ne želimo da se nadujemo… Tokom godišnjih odmora naš način života i ishrane obično poprima obeležja mediteranskih navika.

 

1. Počnite dan na zdrav način

Ništa nije lepše nego početi prazničan dan sa vrućom kafom i keksom, ali to stvara energetski kvar i ne pomaže telu da savlada sve što dan donosi. Ćelije traže kvalitetno gorivo da pokrenu metabolizam i proizvedu energiju. Spremni za čas, osvežavajući i ukusni, ja obično počnem praznični dan sa sledećim doručkom:

Zeleni smuti

Pun hlorofila i svežih antioksidanata, zeleni smuti pomaže ćelijama u borbi protiv radikala kao što su prerađeni šećer, alkohol, kolači, testenine i masnoće. Ćelije će primiti kiseonik, vitamine i minerale koji su potrebni za prirodnu detoksikaciju i proizvodnju energije.

Roze smuti

Smuti su zadovoljavajući doručak, pogotovo ako ih servirate u činiji sa nekom superhranom odozgo. Roze je moja boja – cvekla, šumsko voće i/ili nar – puni antioksidanta, ukusni i isto tako pokreću prirodan proces detoksikacije. Ishrana tokom praznika i godišnjih odmora se obično ne sastoji od svežih namirnica, ovaj smuti je dobra šansa da dobijete dnevnu dozu svežeg voća i povrća.

Ovsena kaša

Sadrži visoki nivo dijetalnih vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih, što smanjuje vreme zadržavanja hrane u telu, pomaže pročišćavanju organizma od toksina i estrogena, smanjuje holesterol. Možete dodati cimet, čokoladu ili bananu.

2. Hidrirajte se redovno

Hidracija pomaže ćelijama da održe zdravu aktivnost tokom dana kroz eliminaciju viška sodijuma i toksina. Smanjuje štetu koja dolazi konzumiranjem alkohola i pomaže jetri da ga brže izbaci iz sistema. Kafa, vruća čokolada i zeleni čaj mogu da dehidriraju ćelije i aktiviraju pročišćavanje organizma. Izaberite maća late ili organsku vruću čokoladu, i uvek držite flašu vode pri ruci, vodu sa đumbirom i limunom, biljni čaj ili ceđeni sok.

3. Kuvajte sa zdravim namirnicama

Prerađeni šećer, brašno i puter imaju zdrave substance za spremanje ukusne hrane; trudite se da koristite ražano brašno ili brašno od badema, zamenite puter sa kokosovim uljem, zasladite poslastice sa medom, braon šećerom, stevijom ili urmama, i uvek dodajte svežu salatu i jela sa povrćem – slatki krompir, cveklu, šargarepu, kelj i kupus.

4. Odredite nekoliko dana za detoksikaciju

Morate telu da date odmor od varenja teške hrane i nahranite ćelije kvalitetnim hranljivim materijama. Probajte Supu za Čišćenje Jetre ili 3 Dana Detoksikacije program, daće Vam energiju i stimulisaće prirodnu detoksikaciju ćelija.

5. Meditirajte

Počnite dan sa nekoliko minute umne tišine kako biste ostali fokusirani tokom celog dana. Odredite neko vreme samo za sebe, stišajte misli, skoncentrišite se na disanje. Mentalna spoznaja je ključ za uživanje svih lepota tokom praznika i odmora.

Organizam leti, za vreme vrelih dana, prirodno traži hranu koja je lagana za varenje, bogatu sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem, s više vlakana, a manjom količinom masnoća i proteina. So, suhomesnati proizvodi i pržena, masna jela su hrana od koje se žedni i koju bi trebalo izbegavati.

Kako bismo leti utolili žeđ, najčešće posežemo za hladnim napitcima, ipak, dobro je znati da ćemo se bolje rashladiti ako pijemo tečnost sobne temperature ili konzumiramo tople čajeve i napitke. U zemljama gde vrućine ne prestaju tokom cele godine, tradicionalno se piju topli čajevi kako bi rashladili organizam.

 

Izvor: Joga portal