Posted on

Šta bi trebalo jesti leti?

Šta bi trebalo jesti leti pitamo se kada su ovakvi dani. Letnje vrućine ne morate da volite, ali šteta je da ne iskoristite sve što pruža telu. Vaši najbolji saveznici su, tvrde stručnjaci, vitamini A, C i B5. Naravno, organizmu su potrebni i svi ostali vitamini i minerali, ali ovo je posebna letnja kombinacija, jer svaki se od tih vitamina na svoj način bori protiv posledica napada sunčevih zraka.

VITAMIN A

Preporučuje se za terapiju oštećene kože, a zovu ga i vitaminom lepote. Utiče na ravnomernu preplanulost jer podstiče pigmentaciju. Ima ga u kajsijama, dinjama, mušmulama, breskvama, šargarepi, spanaću, paradajzu, paprikama, kupusu, pa u borovnicama, žumancima i mleku. U prirodi se nalazi u obliku svog provitamina, betakarotina, koji telo može da iskoristi samo uz masnoće.

Doza: deca i žene – 0,6 mikrograma dnevno; trudnice i muškarci – 0,7 mg.

Ako preterate: koža može da požuti, ali to nije opasno i brzo se povlači.

VITAMIN C

Kraće bi bilo nabrojati sve ono u čemu ne pomaže; leti je važan zato što pomaže u stvaranju kolagena, značajnog za razvoj i regeneraciju tkiva. Antioksidans je, baš kao vitamini A i E, štiti kožu od slobodnih radikala – preciznije, sprečava ili bar usporava stvaranje bora. Osim limuna, imaju ga lubenice, breskve, kajsije, maline, paprika, paradajz, kupus, brokoli, spanać…

Doza: oko 60 mg dnevno, odnosno oko 100 mg za pušače, sportiste i osobe pod stresom.

Ako preterate: nema posledica jer se lako izlučuje, ali strašno je nestabilan (osetljiv na vazduh, svetlost, toplotu) i lako se gubi čuvanjem i kuvanjem.

VITAMIN B5

Vlaži kožu i podstiče razvoj novih ćelija. Uz to je prirodni zaštitnik od opekotina. Sadrže ga namirnice dostupne tokom cele godine – iznutrice, piletina, žumanca, pivski kvasac, mekinje, orasi…

Doza: pet do 12 mg dnevno; na nedostatak upozoravaju neugodne glavobolje i nedostatak snage; previše kafe i čaja umanjuje njegovo delovanje.