Posted on

Šećer je novi duvan? Izaziva bolesti i zavisnost!

Šećer i slatkiše vole skoro svi! Po malo ne može da škodi, ali morate da budete oprezni!

Preterana konzumacija šećera, poznato je, ne prouzrokuje samo gojaznost i loše zube. Ona je povezana i s bolestima poput dijabetesa tipa 2 i povišenog holesterola .

Kako smanjiti šećere u proizvodima

To je krucijalni problem kojim se, zasad uglavnom neuspešno, bave u njihovim „svemirskim“ laboratorijima.

Najosetljiviji na mirise i ukuse u njima u svojstvu pokusnih kunića isprobavaju nove-stare proizvode u kojima nije problem samo previše šećera. Krajnji rezultat nove recepture može da bude potpuno novi proizvod, za koji njihovi superprobači ocenjuju da je veštački i hemijski.

Suši usta i gorak je,

To su najčešće „presude“ koje prehrambenoj industriji teraju strah u kosti.

Manje šećera u proizvodima njima znači i manji trošak. U voćne jogurte, na primer, stavlja se nešto drugačija voćna pasta, sa manje šećera. Potrošači i kod novih proizvoda biraju one slađe i primećuju razliku između veštačkih i „pravih“ zaslađivača. Neke kompanije su i javno krenule u kampanje smanjenja šećera u svojim proizvodima, ali učinci, pokazalo se, mogu da budu i kontraproduktivni.

“Zdrave” energetske pločice, pahuljice, i sa 30 odsto manje šećera čine se još slađe, možda i zbog veštačkih zamena, pa je industrija na mukama . Reći potrošaču da je proizvod na koji su navikli drugačiji i zbog čega ili mu to prećutati?

Opasni skriveni šećeri

Stručnjaci kažu da nam je ljubav prema slatkom zapisana u genima. Čovek je evolucijski skloniji energetski bogatoj hrani koja je u svojoj osnovi slatka i hiljadama godina unazad teško se nalazila. Ali danas, kad nam je hrana svih ukusa i tekstura široko dostupna, ta iskonska naklonost prema slatkom, koja je dovela do neuravnoteženog prehrambenog unosa i stvaranja loših prehrambenih navika, pravilnim izborom namirnica može se i menjati.

Zanimljivo je da čajna kašičica kečapa sadrži čak 4 grama šećera, a čaša gaziranog soka gotovo 10 čajnih kašičica šećera. Kod standardnih slatkih proizvoda koje konzumiramo za doručak, kao što su slatka peciva, krofne, kroasani, buhtle, keks i voćni jogurti, količina šećera na 100 g proizvoda premašuje čak 15 g, odnosno 3 čajne kašičice, ističu stručnjaci.

Izvor: vecernji.hr