Posted on

Razbijamo 5 mitova o (ne)zdravoj ishrani

Razbijamo 5 mitova o (ne)zdravoj ishrani, tačnije Slovenka Mojca Cepuš  iskoristila je priliku da nam razbije 5 mitova o ishrani…

 Da li je bolje jesti tri ili pet obroka dnevno?

Prema Mojci, preporučljivo je jesti tri obroka dnevno, ali ni pet nije pogrešno niti loše. Telo je  dizajnirano tako da veliki deo svoje energije koristi za probavu hrane.  Što manje varimo hranu, to naš organizam ima više energije za druge funkcije. Ukratko, ljudsko telo je efikasnije kad ne vari hranu. Međutim, tri obroka će mnoge od nas ostaviti gladnim . Time riskiramo da pokleknemo i prejedemo se zdrave hrane. “U slučaju da niste dovoljno mentalno jaki, radije jedite 5 puta u danu,” savetuje Mojca.

 Da li je dobro jesti svežu salatu uz kuvanu hranu?

Većina nas će automatski pomisliti da je ovo idealan način ishrane.   Mojca smatra da je bolje jesti salatu ili voće kao predjelo, pa tek onda kuvano glavno jelo. Naime, radi se o tome da se povrće i voće brže vari, i onda zbog druge teže probavljive hrane fermentira u organizmu, gubeći pritom deo vrednih nutrijenata.

 Smrznuto ili sveže voće i povrće?

Začudo, Mojca smatra da je smrznuto voće i povrće mnogo bolje i zdravije nego sveže bilje koje uvozimo iz dalekih krajeva jer kod nas nije povoljna sezona za njegov rast. “Kod smrznutog voća, vi ga u sezoni berete i odmah zamrzavate, zadržavajući veliki dio nutrijenata koji ostaju netaknuti. Za razliku od toga, voće koje je do vas putovalo iz Južne Amerike, biće siromašno nutrijentima,” poručuje Mojca.

Postiti – da ili ne?

Post iz dijetetskih razloga vrlo je kontraverzan predmet učestalih rasprava. Dok nekima nije jasno kako nešto što posve redukuje hranu može biti zdravo za organizam, jer mu time ne pružamo adekvatne izvore energije niti materijal za mišiće, Mojca smatra da je povremeni kontrolisani post zdrav. Razlog? Isti kao i pre pomenuti: postom organizmu dajemo šansu da se potpuno posveti regeneraciji organizma, umesto da se energija preusmerava na varenje hrane.

 Dvopek ili testenina?

Naravno, nisu svi ugljen hidrati zlo, zapravo oni nam trebaju u svakodnevnom životu, ali Mojca je na seminaru otkrila jednu zanimljivu distinkciju među testeninama: ona skuvana u al dente verziji, manje će nas udebljati jer je iskoristivost skroba iz nje značajno manja. Isto vredi za stari hleb: on je uvek bolja opcija nego sveži, mirisni i topli hleb koji je tek stigao iz pekare.

“Dvopek je najbolja opcija ako morate da jedete hleb. Ako već nameravate da ga jedete, kupujte kvalitetan hleb ili ga sami napravite. Svašta se danas stavlja u hleb,” izjavila je Mojca.

izvor:fashion.hr