Posted on

Petak, subota, nedelja: Vikend dijeta je najefikasnija!

Vikend dijeta. Da li ste čuli za nju?

Nutricionisti preporučuju efikasan “recept“, menjanje redosleda i praktikovanje posebnog režima ishrane.

Za sve koji žele da smršaju, vikendi mogu da budu opasne zamke. Teško  je odoleti ukusnim zalogajima kod kuće u opuštenoj, porodičnoj atmosferi.

Većina osoba se strogo pridržava dijete tokom radnih dana.  Subotom i nedeljom dozvole sebi da se prejedu i time izbrišu sav trud koji su uložili proteklih dana.

Nutricionisti preporučuju efikasan „recept“.  Menjanje redosleda i praktikovanje posebnog režima ishrane od petka do nedelje, umesto radnim danima.

Petak

Kritičan trenutak poslednjeg radnog dana nastupa posle podne oko 18 časova.

Ako imate duže radno vreme, neposredno nakon povratka sa posla, mozak uključuje „vikend“ režim, popuštaju kočnice i lako se popušta pred različitim iskušenjima, naročito pred alkoholom i slatkišima.

Takođe, mnogi poslednjeg radnog dana sa kolegama odlaze u kafić da se odmore od naporne nedelje i srede utiske. Ukoliko i vi to praktikujete, preduzmite određene „mere zaštite“ vaše dijete.

Na primer, do kafića ili restorana prošetajte, tamo naručite sveže ceđene sokove umesto gaziranih, čašu vina ili malo pivo umesto velikog, jedan koktel, nikako više, kafu bez mleka i šećera…

Vodite računa da dok opušteno razgovarate, ne posegnete za kikirikijem, čipsom i ostalim grickalicama. Ako izlazite na večeru, naručite obrok salatu sa povrćem, piletinom i ribom.

Subota

Dan bi trebalo da počnete laganim vežbama istezanja kičme, vrata i ekstremiteta, potom da pojedete hranljiv doručak i odmah posle njega krenete u dugu i opuštajuću šetnju, makar to bio i odlazak do pijace, obilazak prodavnica ili obližnjeg tržnog centra.

Za ručak pripremite porciju omiljene testenine i mešanu salatu od povrća.

U subotu večerajte ribu ili piletinu, a budući da je vikend, možete sebe da častite nekim slatkišem.

Nedelja

Višak kalorija koje ste uneli u organizam u subotu uveče potrošite sređivanjem kuće u toku nedeljnog prepodneva.

Verovatno ćete na to da potrošite nekoliko časova, pa posle toga možete da se okrepite i vratite energiju pečenim mesom na roštilju koje se brzo priprema i velikom porcijom salate od sezonskog povrća.

Posle podne odvojte za aktivnosti koje vas opuštaju i odmaraju kao što je leškarenje na trosedu uz knjigu ili uživanje u omiljenom filmu.

Posle toga bi trebalo da aktivirate mišiće vožnjom bicikla ili šetnjom, a budući da ste imali obilan ručak, za večeru možete da pojedete voćnu salatu ili komad tosta sa buterom.

Izvor: novosti