Posted on

PET zabluda u ishrani: I naizgled ZDRAVE navike čine da se GOJITE!

Pet zabluda u ishrani mogu učiniti da iako jedete zdravo, pridržavate se dijete i uporno pokušavate da izgubite kilograme, nema željenih rezultata. Vreme je da preispitate svoj način ishrane. Naime, neke navike koje deluju kao zdrav izbor zapravo mogu usporiti proces mršavljenja.

1. Fokusirate se najednu grupu namirnica

Dijete s malim udelom ugljenihhidrata ili masnoća su jako popularne, ali izbegavanje jedne važne grupe namirnica ili isključivo njeno unošenje u organizam nije idealna strategija za mršavljenje. Istraživanja su pokazala da će nas takva vrsta ishrane ‘naterati’ na prejedanje.

Drastično izbacivanje ugljenihhidrata će privremeno rezultirati gubitkom kilograma, ali čim ih ponovno uključite u ishranu vratiće se i kilogrami. S druge strane, zdrave masti su korisne za naše zdravlje i čine nas sitima pa s njihovim izbacivanjem iz prehrane ne činite sebi uslugu. Idealna prehrana je raznovrsna i bez velikih restrikcija.

2. Delite hranu na ‘dobru’ i ‘lošu’

Osećate se ‘pobednički’ kada pojedete salatu od spanaća i loše kada se ‘počastite’ kolačem? Takav način razmišljanja takođe ne čini uslugu vašem struku jer vas može podstaći da još više jedete. Univerzitet u Torontu napravio je eksperiment na ispitanicima koji su bili na dijeti.

Merili su ih i na njihovu kilažu dodavali pet ‘lažnih’ kilograma. Ispitanici koji se inače osećaju loše kada pojedu ‘lošu’ namirnicu nakon merenja su se ponovo okrenuli nezdravim navikama i prekomernom jelu, dok su oni koji ne dele hranu na dobru i lošu i ne broje kalorije, normalno nastavili sa svojom dijetom.

3. Brojite kalorije

Mršavljenje nije samo sabiranje i oduzimanje. Baš kao i fokusiranje na jednu grupu namirnica, brojenje kalorija je strategija koja vas u 95 posto slučajeva dovodi do neuspešne dijete. Zašto? Kada unosite premalo kalorija, vaš organizam ulazi u ‘fazu izglađivanja’, metabolizam vam se uspori i sagoreva mišiće umesto masnih naslaga. Kada jedete namirnice koje su zasićene kvalitetnim sastojcima onda nema razloga da brojite kalorije.

4. Svaki dan jedete iste obroke

Zobene pahuljice za doručak, mešana salata i piletina za ručak, brokoli za večeru i tako svaki dan. U ovom slučaju ponavljanje nije majka mudrosti. Limitiran i jednoličan jelovnik nije dobar za naše zdravlje.

Njime teško kontrolišemo glad, sitost i novi šećera u krvi jer stalno osećamo potrebu za hranom koju ne unosimo u organizam. Nakon određenog vremena u kojem se uspešno pridržavamo istog načina ishrane dolazi do velikog zasićenja nakon kojeg obično sledi prejedanje i ponovno nakupljanje kilograma.

5. Kupujete i jedete samo ‘zdrave’ namirnice

Nedavno istraživanje potvrdilo je da takozvano ‘fittness brendiranje’ namirnica tj. stavljanje natpisa ‘fit’ i ‘zdravo’ na njihovo pakovanje uzrokuje povećanu prodaju tih artikala, ali i povećanu konzumaciju. Kada npr. kupimo takav keks, poješćemo celu kutiju bez griže savesti jer smo sebe uverili da jedemo zdravo. Tako ćemo preskočiti i vežbanje jer ćemo misliti da u organizam nismo uneli kalorije koje treba potrošiti. Sve ovo će usporiti gubitak kilograma.

Izvor: zadovoljna.hr