Namirnice mogu i da nas dodatno ugreju, ali i rashlade. Umesto suhomesnatih proizvoda i zrelih sireva, birajte hladne supe i salate od voća i povrća. Vino i alkoholna pića generalno podižu temperaturu tela. Ishrana bazirana uglavnom na voću i povrću, poput vegetarijanske, čaj od nane, limunada i pića od limete rashladiće telo tokom nesnosnih vrućina.
Lako kvarljivo
Zreli i masni sirevi puni su masnoća i soli, što leti onemogućava hlađenje organizma. Leti se i lako kvare, što može da izazove trovanje i dodatno iscrpi organizam.
Isušuje telo
Poput alkohola, zaslađeni i gazirani napici povećavaju proces dehidracije i time onemogućavaju kvalitetno hlađenje tela, pa je najbolje zaobilaziti ih u širokom luku.
Smanjite unos
Kofein podstiče izlučivanje tečnosti iz tela i time deluje kontraproduktivno na proces hlađenja. Ubrzava i metabolizam, što se ogleda u dodatnom zagrevanju organizma.
Loš izbor
Iako mnogi u ledenom pivu ili koktelu vide idealno osveženje, ispijanje alkohola nije dobar izbor jer povećava proces dehidracije stimulišući izlučivanje tečnosti iz organizma.
Rashladite se uz jogurt i prilog ili salatu od žitarica
Raznovrsne žitarice, poput pšenice, ječma, prosa, kus-kusa i bulgura mogu se pripremiti kuvanjem, uz dodatak maslinovog ulja i soli. Mogu se jesti i hladne, kao ukusan prilog i dodatak hranljivim salatama. Jogurt predstavlja sjajan izvor korisnih bakterija koje štite od letnjih infekcija, a usput osvežava i hladi.
Izvor: b92