Posted on

Muškarci mršave drugačije!

Muškarci mršave drugačije i lakše od žena. Ključna prednost muškaraca je ta da imaju brži metabolizam bez obzira na to da li su fizički aktivni ili ne. Za to je zaslužna veća mišićna masa, za koju je zaslužan muški polni hormon testosteron. Zbog toga što energetsku vrednost, koju unose hranom, iskoriste brže ne trebaju im rigorozne dijete ni puno odricanja da bi izgubili kilograme.

Dobro, vežbaću!

Povećana fizička aktivnost u procesu mršavljenja je vrlo bitna jer podstiče potrošnju kalorija i izgradnju mišića. Što više mišića imamo, veća je potrošnja kalorija. Ali pažnja! Povećanom fizičkom aktivnošću, povećavamo i delovanje slobodnih radikala, pa istovremeno oštećujemo mišiće na mikro nivou. Zbog toga je vrlo važno da se pobrinemo za dovoljan unos antioksidanata i brzu regeneraciju mišića.

Čuli ste za ketozu?

Vrlo je bitno kod mesečne dijete da počnemo da trošimo masne zalihe i to što brže. Kako to postići? Ketozom. Ketoza je stanje koju postižemo na način da znatno ograničimo dnevnu količinu konzumiranih ugljenih hidrata (UH) i povećamo unos belančevina. UH su naš glavni izvor energije. Ako ih ne ponudimo telu u dovoljnoj količini, ono će tražiti drugi izvor energije i to u masnim rezervama (zalihama).

Ketozom ne smemo da mršavimo duže vremensko razdoblje, zato će vaša dijeta drastično ograničiti unos UH prve dve nedelje, nakon čega će dijeta još uvek biti bazirana na belančevinama, ali će da uključuje veći UH unos na dan.

Suviše komplikovano?

Kada se upuštamo u mršavljenje moramo savladati barem tri područja: ishranu, fizičku aktivnost i samodisciplinu. Samo ta kombinacija pokazaće prave rezultate, dok delimična rešenja neće voditi ka gubitku kilograma na duži vremenski rok.