Posted on

Mršavljenje ne ide po planu: 5 razloga zbog kojih ne uspevate da smršate

Mršavljenje mnogima zadaje muke, naročito u proleće, nakon dugih zimskih dana. Ovo su samo neki od mogućih razloga.

1. Kratak san usporava mršavljenje

Već  duži vremenski period spavate manje od šest sati dnevno.  Shvatate  da je upravo to jedan od razloga vašeg debljanja. Istraživanje sprovedeno na čak 70 hiljada žena potvrdilo je da one koje u svoju dnevnu rutinu jedva ‘uguraju’ pet sati sna imaju problem s viškom kilograma, ali i sa gubitkom istih.

 

2.Pogrešne vežbe

Bilo koji oblik vežbanja je prijatelj vašeg tela, ali ako želite da izgubite višak kilograma, morate tačno znati šta radite.  Ako mislite li da ćete trbušnjacima ‘otopiti’ salo na stomaku, varate se.  U ovaj proces mora biti uključeno mnogo više grupa mišića.

 

3. Mršavljenje mogu usporiti i godine

Tokom godina telo prolazi kroz brojne promene koje se najviše vide posle 35 ili 40. godine života.  Kako starimo, tako se naš metabolizam usporava, pa nam je sve teže da smršamo.  Kod žena veliku ulogu igraju i hormoni koji, tokom razdoblja menopauze počinju da ‘divljaju, a koje žene najviše primećuju na području struka i stomaka, jer se javljaju masne naslage.

 

4. Prerađena hrana

Grickalice poput čipsa i masnih kokica, slatkiši poput keksa i čokolade, slatki napici, pekarski proizvodi i pržena i brza hrana vaš su najveći neprijatelj. Reč je o praznim kalorijama koje će vas zasititi samo na kratko, a koje su prepune sastojaka koji ‘sakupljaju’ kilograme i zbog kojih je vrlo teško smršati. To nije zdrava hrana.

 

5. Stres

Stres je takozvana bolest današnjice koju usko povezujemo s debljanjem i nemogučnošću vraćanja u stari konfekcijski broj. Tada smo skloniji nezdravoj i kaloričnoj ishrani, a samim tim i lošem načinu života. Isto tako, zbog stresa nivo kortizola – hormona nadbubrežne žlezde, koji učestvuje u regulaciji metabolizma ugljenihidrata, masti i proteina, u našem telu raste, zbog čega dolazi do gomilanja masnoća.

 

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr