Posted on

Miris ovih namirnica smanjuje apetit

Miris određenih namirnica može pomoći da smršate jer vam pruža osećaj sitosti. Većinu njih sigurno već koristite svakodnevno u vašoj kuhinji.

Ovo su najkarakterističnije:

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Nova studija  utvrdila je da čak i samo mirisanje čistog devičanskog maslinovog ulja može da izazove osećaj sitosti.

Kada se aromatični ekstrakt doda jogurtu, učesnici u projektu su uzimali manje hrane i imali bolji metabolizam šećera u krvi u odnosu na one koji su pili jogurt bez dodatih ekstrakata.

Miris belog luka

Prema studiji iz 2012. objavljenoj u časopisu “Flavour” jake arome vas teraju da uzimate manje zalogaje zdrave hrane. Opredelite se za začinjenu hranu jakih ukusa.

Zelene jabuke i banane

Studija o uticaju mirisa i ukusa pokazala je da su gojazni ljudi koji su mirisali banane ili zelenu jabuku kada su bili gladni izgubili više kilograma od onih koji nisu. Smatra se da mirisanje neutralnih slatkih mirisa može da suzbije apetit.

Miris komorača

Ovu hrskavu, osvežavajuću biljku sa primesama arome sladića Italijani već dugo koriste kao sredstvo za čišćenje nepca između dva jela, ali prema nalazima Institutu za aromaterapiju sa Zapadne obale, ova zdrava hrana je takođe dobra i za suzbijanje apetita.

Grejpfrut

Ova zdrava hrana bogata vitaminom C i likopenom preporučuje se u mnogim dijetama, ali može pojačati mršavljenje ako ga mirišete nekoliko sekundi pre nego što počnete da je jedete.

Istraživači sa Univerziteta Osaka u Japanu otkrili su da je izlaganje mirisu ulja grejpfruta u 15-minutnim intervalima smanjuje težinu. Istraživači veruju da to ima veze sa tim kako miris dolazi u interakciju sa enzimima jetre.

Izvor: super žena