Posted on

Kardio trening u zimskom periodu

Kardio trening je veoma koristan, a posebno u zimskom periodu.

Razlika između kardio i aerobnog treninga

Prvenstveno bi trebalo napraviti razliku između kardio i aerobnog treninga. Kada se kaže “idemo na kardio” često se pomisli na trening koji se sprovodi na trenažeru  kao što su traka, bicikl ili eliptik. Na pomenutim trenžerima kardio trening je realizovan samo onda kada je kardiovaskularni i respiratorni sistem maksimalno angažovan. To podrazumeva kretanje ili velikom brzinom ili sa velikim opterećenjem. Tada je puls konstantno visok i anaerobni izvori energije su na visokom nivou. Kardio trening se može sprovoditi kontinuirano, promenljivim intenzitetom ili intervalno.

Šta je kardio trening?

Svaki trening koji se sprovodi dinamično, može se smatrati kardio treningom. To dalje objašnjava činjenicu da pored klasičnog kardio treninga postoje i kardio vežbe koje se mogu primenjivati u kombinaciji sa klasičnim vežbama snage.

Ako govorimo o rekreativcima sasvim je dovoljan jedan do najviše dva treninga u kardio režimu nedeljno za postizanje i održavanje forme.

Šta je aerobni trening?

Aerobni trening podrazumeva trening umerenog intenziteta ili dovoljno visokog za minimum 30 minuta rada.

Ovakav trening se, takođe, sprovodi na trenažerima za ciklično kretanje.  Ovde nema velikih promena u intenzitetu tokom samog kretanja.  Ne zovemo ga “kardio” treningom jer je srčana frekvenca u rasponu od 60-140 otkucaja u minutu. Tačnije, od 60%-75% od maksimalne srčane frekvence. Kako bi ste lakše znali u kojoj ste zoni, od broja 220 (za muškarce) ili 225 (za žene) oduzmite vaše godine starosti. Tako ćete dobiti vaš maksimalni puls od kojeg možete izračunati procenat zone u kojoj se nalazite.

Ovo je najjednostavniji metod za izračunavanje maksimalnog pulsa. Može dati prilično verne informacije o izvoru energije koji koristite na treningu.

Prednosti aerobnog treninga

Prednost aerobnog treninga umrenog intenziteta u odnosu na kardio trening jeste u tome što je mogućnost povređivanja svedena na minimum. To je adekvatno rešenje za gojazne, neutrenirane, osobe sa kardio-respiratornim tegobama kao i za osobe koje imaju neku lakšu sportsku povredu.

Bilo koji od ova dva pristupa da primenjujete morate voditi računa o obimu i učestalosti.

Mišići su najbolji potrošači energije

Možda vam nije poznato da je mišić najveći i najbolji potrošač energije. Dakle, što je mišić više opterećen na treningu i što je njegov tonus veći, veća je i potrošnja energije.  Kako na treningu, tako i u stanju mirovanja.

Za one koji žele porast mišićne komponente mora se voditi računa o tome da znatno umanje primenu kardio  treninga u svom programu.

Za one koji žele samo gubitak telesne masti u zimskom periodu, mogu povećati obim kardio treninga u odnosu na obim vežbi snage.