Posted on

Ishrana bebe u 7. mesecu: Šta dati detetu?

Ishrana bebe u 7. mesecu je, kao i svakog, priča za sebe. Tokom 24 sata bebi dajte 3 mlečna (podoja) i dva nemlečna obroka. Ukoliko ne dojite bebu mlečni obroci su od kuvanog nerazblaženog kravljeg mleka (poželjno bez šećera), ili punomasnog mleka u prahu, ili, što je najbolje, od delimično adaptiranog mleka u prahu. Jedan od ovih obroka je mlečna kaša. Za njenu pripremu koristite pored pirinča i kukuruza i druge žitarice (soja, zog, ječam). Količina mlečnih obroka je 200-220 g.

Najnoviji stavovi su da pšenične proizvode koji su se uobičajeno davali u sedmom, ne treba uvoditi u ishranu pre devetog meseca zbog moguće glutenopatije.

Ishrana bebe u 7. mesecu

Jedan nemlečni obrok dnevno sastoji se od povrća sa dodatkom (3-4 puta nedeljno) mesa od 40-50 g. Umesto mesa možete jedanput nedeljno dati mladu džigericu – jagnjeću, juneću, teleću, pileću i ćureću (ako nađete iz seoskih domaćinstava) 20-30 g. Možete dati kuvanu svežu ribu, vodeći računa o alergiji. U obrok od povrća dodajte 1-2 kafene kašičice ulja ili margarina, a po potrebi i brašno od pirinča ili kukuruza.
Jedno celo kuvano žumance dodajte 2-3 puta nedeljno u mlečnu kašu ili povrće (naizmenično sa mesom).
Kao drugi nemlečni obrok dajte voće kao kompot, pečeno ili sveže strugano.
Nemlečne obroke dajte u količini od po 180-200 g, a strugano sveže voće 100 g( po potrebi sa prokuvanim šećerom).

Nastavite sa davanjem pomenutih voćnih sokova 2 puta po 50 g kašičicom ili iz šolje. Možete uvesti sok od paradajza, jagoda, maline, kupine, kruške, kajsije. Sok od limuna dajte u količini kao i ranije, a najviše do 50 g dnevno (2 puta po 5 kašičica kao limunadu sa prokuvanim šećerom u vodi – 1 kafena kašičica na 100 ml).