Holesterol i ishrana – Da li jaja utiču na holesterol je jedno od pitanja koja muče ljude.
Stara narodna poslovica kaže “svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!”
Da li je zaista tako?
Otkada su počela naučna istraživanja jaja, prehrambene tablice o njihovim nutritivnim vrednostima su se non stop menjale.
Američka organizacija kardiologa preporučila je ljudima da ne jedu više od tri jaja nedjeljno. I godinama su mnogi lekari u to bili uvereni da je to tačno.
Iako je hrana bogata holesterolom obično bogata i zasićenim mastima, to nije slučaj sa jajima.
Srednje veliko jaje sadrži 200 miligrama holesterola, međutim sadrži više nezasićenih nego zasićenih masti i samo 70 kalorija.
Danas se smatra da su studije koje su pokazale da cela jaja utiču na povećanje holesterola rađene po nalogu industrije prehrambenih žitarica. U to vreme nisu pravljene razlike između dobrog i lošeg holesterola.
Da, jaja mogu da utiču na povećanje holesterola, ali onog dobrog
Dokazano je da jedno do dva jaja na dan ne povećavaju ukupan nivo holesterola u organizmu. Svakako je korisna informacija da belance uopšte ne sadrži holesterol, pa se smatra idealnim izvorom belančevina.. Ova namirnica je odličan, a uz to i veoma jeftin izvor esencijalnih supstanci, neophodnih za normalnu funkciju našeg organizma.
Pušenje, manjak telesne aktivnosti i konzumiranje hrane bogate masnoćom opasniji su za zdravlje od kokošjih jaja jer povišuju nivo lošeg holesterola u krvi koji pak može uzrokovati niz komplikacija.
Dakle, jaja ne bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane. Osobe koje nemaju zdravstvenih tegoba jaja mogu da konzumiraju bez brige, dok bi ljudi sa povišenim nivoom holesterola trebalo da konsultuju lekara.