Posted on

Hleb: Zašto mislimo da nije dobro da ga jedemo

Hleb je namirnica koju mnogi odlučuju da “izbace” iz ishrane, kako bi smršali i bili zdraviji. Međutim, nutricionistkinja Sue Baik kaže da joj uopšte nije jasno zašto on ima tako lošu reputaciju.

O hlebu se, zapravo, može govoriti kao o zdravoj hrani

“Hleb je hranljiva namirnica, koja sadrži hranljiva vlakna, kalcijum, gvožđe, vitamin B i proteine. Brzo nas zasiti, a sadrži relativno malo kalorija. Uglavnom su namirnice koje jedemo uz njega – poput sira ili mesa – te koje goje”, kaže Baik.

“Kao i svaki drugi izvor energije, doprineće gojenju ako ga jedete u velikim količinama, ali je zapravo on je zdraviji od mnogih drugih namirnica zbog toga što ne sadrži puno masti”.

Jedan od razloga zašto ljudi smatraju da hleb nije zdrav je taj što se zbog njega osećaju naduto. Ukoliko niste intolerantni na gluten i nemate neki sličan zdravstveni problem, to ne bi trebalo da se dešava. “Ako zbog hleba osećate nadutost, trebalo bi da izbegavate sveže pečen hleb”, kaže dr Baik.

Nutricionisti su saglasni da je integralni hleb zdraviji od belog jer sadrži više nutrijenata, ali sa druge strane, beli hleb sadrži više kalcijuma nego integralni.

Dakle, savet je jasan – ne bi trebalo da se prejedate hlebom, ali ne bi trebalo ni da ga potpuno izbacite iz ishrane.

Izvor: mondo.rs