Posted on

Šta kad nas uhvati grč tokom treninga?

Grčevi u nogama su možda najčešći, ali ne i jedini koji se moge desiti. Pogledajte kako treba da reagujete kada osetite grč prilikom izvođenja neke vežbe ili trčanja kako biste mogli da nastavite trening.

KAKO DA IZBEGNETE GRČEVE?

Kako biste izbegli pojavu grčeva u toku treninga, bitno je da osmislite trening koji će u potpunosti odgovarati vašem telu i trenutnom stanju organizma.

Osim izbalansiranosti treninga, veoma je bitno da ne zaboravite zagrevanje pre treninga, kao i istezanje nakon.

ŠTA DA RADITE KADA VAS UHVATI GRČ?

Ako se dogodi da vas uhvati grč u toku treninga, veoma je važno da napravite pauzu, lagano istegnete bolno mesto, a potom ga i izmasirate.

Kada grč prođe, možete da nastavite trening, ali obavezno smanjite intenzitet.

UPALA MIŠIĆA

Upala mišića nakon vežbanja je sasvim normalna pojava. Ona ukazuje da smo naporno trenirali i da su mišići počeli da se zatežu. Ukoliko  upala mišića traje duže od nedelju dana, obavezno se obratite lekaru.

Možda najčešći su grčevi u nogama

Grčevi u nogama sa kojim se i najčešće borimo dešavaju se iz sledećih razloga: nedostatak tečnosti, povrede, deformacije mišića, ili je duži period noga u istom položaju. Problem sa cirkulacijom krvi takođe može izazvati grč i jake bolove u nogama, međutim uzroci su još brojniji, pa pogledajte šta još može uzrokovati ovaj neprijatan osećaj.
Ostali uzroci mogu biti dijabetes, smanjen nivo kalijuma, parkinsonova bolest, pojedini lekovi, alkohol i upotreba viška kofeina…

Uticaj fitnesa na zdravlje može biti višestruk, ali kada se ovakve situacije često dešavaju, valja obratiti pažnju i na hranu. Kontrolisanjem ishrane i dodavanjem hranljivih materija takođe pomažete svom telu da se izbori sa grčevima. Voda sadrži vitalne minerale zvane elektroliti koji pomažu kod pravilnog rada mišićne kontrakcije. Mnogi proizvodi i namirnice kao što su voće i povrće prepune su kalijuma koji takođe može pomoći. I kalcijum igra bitnu ulogu u mišićnim kontrakcijma, tako da bi trebalo uključiti malo mleka, jogurta ili neki drugi namirnice bogate kalcijumom u svakodnevnu ishranu

Magnezijum, natrijum, ugljeni hidrati, vitamin E… samo su neki od vitamina koji mogu pomoći organizmu u ovim situacijama.

Ako imate česte i ozbiljne grčeve u nozi, pored ovih saveta, razgovarajte sa svojim lekarom