Posted on

Detoksikacija nakon praznika može biti opasna

Detoksikacija nakon praznika može biti veoma štetna, upozoravaju britanski lekari, prenosi BBC.

Kao primer su naveli slučaj žene koja se prošle godine dovela u životnu opasnost nakon detoksikacije biljnim čajevima, odnosno koktelima vitamina B, korena valerijane, sporiša, surutke, glutamina i teanina i ispijanjem velikih količina vode.

Ta žena (47) se oporavila tek nakon intenzivnog lečenja u bolnici. Pre toga je izgubila svest.

Šta su pokazali testovi?

Testovi su pokazali da je imala opasno nizak nivo soli u organizmu.

Iako se čini korisnim da se organizam očisti nakon novogodišnjih praznika taj koncept nije nužno zdrav i nema podršku medicinske zajednice, objavio je časopis British Medical Journal. “Prekomeran unos vode kao način ‘čišćenja organizama’ bazira se na pogrešnom verovanju da se na taj način sve što je štetno može ‘isprati’ iz organizma”, napisali su lekari.

Dodaju i da, uprkos suprotnim marketinškim tvrdnjama, biljni suplementi nisu bez nuspojava.

Britanski dijetetski savez dodaje da je cela ideja detoksikacije zapravo glupost.”Ne postoje čarobne tablete, napici, losioni ili flasteri. Telo čine brojni organi, poput kože bubrega i jetre koji neprestano pročišćavaju organizam od glave do pete”, podsećaju lekari.

“Organizam treba da bude hidriran, ali previše vode može biti jednako opasno kao i premalo. Iako zvuči predvidljivo, razumna prehrana i redovna fizička aktivnost najbolja su strategija za održavanje zdravlja”, zaključili su.

Izvor: N1