Posted on

DASH: I ove sezone najpopularnija dijeta!

DASH je način ishrane koji su odobrile su najviše institucije, povoljno utiče na zdravlje čitavog organizma, a posebno na određena zdravstvena stanja.

Način na koji posmatramo dijete se značajno menja

Sve manje ih doživljavamo kao sredstvo za brzo mršavljenje.  Sve više kao način da se uvedu dugoročne promene u načinu života.

Američka medijska platforma koja se bavi i rangiranjem školskih i zdravstvenih institucija U.S. News and World Report klasifikovala je 38 planova ishrane.

Pri rangiranju su u obzir uzeti različiti kriterijumi.  Koliko je lako je primenjivati dijetu, njen efekat na mršavljenje – i kratkoročno i dugoročno.  Koliko je hranljiva i bezbedna i koliko pomaže u sprečavanju dijabetesa i srčanih bolesti.

Po sedmi put zaredom, prvo mesto je zauzela dijeta pod nazivom DASH

Skraćenica DASH se odnosi na pristupe ishrani koji za cilj imaju eliminisanje hipertenzije, ili visokog krvnog pritiska. Upitanju je dijeta koju može svako da primenjuje.

Pored toga, američko Ministarstvo poljoprivrede ga smatra jednim od najboljih primera zdravog obrasca unosa hrane.

 

Kako da primenjujete DASH dijetu:

Najznačajniji faktor DASH dijete je ograničavanje unosa natrijuma. S obzirom da mnoge smrznute i pakovane prehrambene namirnice sadrže velike količine soli, osobe koje praktikuju DASH dijetu se drže svežeg voća i povrća i nemasnih proteina koji se nalaze u ribi i živinskom mesu.

Ova dijeta takođe podrazumeva dosta žitarica sa celim zrnom, mlečne proizvode sa niskim procentom masti i mahunarke.

Tipičan dan za osobe na DASH dijeti sa 2.000 kalorija izgleda ovako:

Ne više od 2.300 miligrama natrijuma, postepeno smanjivati do ispod 1.500 miligrama.

6-8 porcija žitarica

4-5 porcija i voća i povrća

2-3 porcije mlečnih proizvoda bez ili sa malim procentom masti.

6 ili manje porcija (oko 30 grama) nemasnog mesa, živinskog mesa i ribe

4-5 porcija (nedeljno) koštunjavog voća, semenki i mahunarki

2-3 porcije masti i ulja

Ne više od 1-2 alkoholna pića.

5 ili manje porcija (nedeljno) slatkiša

Možete da pojedete omlet sa povrćem i sirom sa malim procentom masti za doručak.  Za ručakminestrone supu . Jogurt sa malim procentom masti za užinu i rendanu bundevu sa sosom od mesa sa večeru.

Uz sve to voće i povrće bogato vlaknima u okviru DASH dijete, nećete biti gladni. Ali dijeta nije sve.

Uopšteno gledano, ako želite da se oslobodite viška kilograma, verovatno ćete morati da uključite vežbanje u redovnu rutinu.

 

Kako početi:

Uprkos svojim prednostima, među kojima su zdrava ishrana, kontrola hipertenzije i mršavljenje, ponekad je teško usvojiti DASH dijetu i zato US News & World Report kaže da je u redu da se sa ovom dijetom počne postepeno.

“Potrebna je volja da se pridržavate ove dijete i da se odreknete stvari koje volite”, kaže Haupt.

“Crveno meso, šećer i so čine veliki deo ishrane većine ljudi i ako ste već dugo naviknuti da ih unosite, uvođenje promena i pridržavanje definitivno zahteva jaku volju.”

Još jedna potencijalno negativna strana ove dijete jeste vreme koje je potrebno da se pripremi sveža hrana za obroke.

“Ako nemate mnogo vremena i ne volite da kuvate, onda ova dijeta možda nije za vas”, kaže Haupt. Ona dodaje da ostale dijete u prvih 10 na ovogodišnjj listi, kao što su Weight Watchers i Jenny Craig, uključuju već pripremljenu hranu koju možete da kupite u prodavnici ili naručite da vam se dostavi, što možda više odgovara osobama koji su stalno u pokretu.

Izvor: lepaisrecna.rs