Posted on

Bundeva – jesenji saveznik u mršavljenju

Ishran bazirana na konzumiranju bundeva pogodna je za jesenje mesece, jer ove namirnice ima u izobilju. Na ovoj dijeti za dve nedelje izgubićete od šest do osam kilograma. Sa ovim režimom za dve nedelje izgubićete šest do osam kilograma

Osim što je dobra za mršavljenje, ova biljka čisti telo i podmlađuje kožu, a sadrži i vitamin K, koji reguliše gustinu krvi, i vitamin T koji ubrzava metabolizam, i koji se retko mogu naći u ostalim vrstama povrća.

Stručnjaci preporučuju bundevu kao idealnu namirnicu za držanje dijete jer sadrži veliki broj minerala, kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, cink, zatim bogata je masnoćama i proteinima kao i vitaminima B, C, E, A.

Za vreme dijete važno je da svaki od tri obrok uzimate tačno na vreme. Preporučuju se uzimanje raznih supa i čorbi koje osim bundeve sadrže i dosta različitog povrća. Ukoliko ogladnite između obroka za užinu možete da pojedete voće po izboru, ili popijete šolju nezaslađenog čaja ili kafe. Kako bi efekat dijete bio što bolji savetuje se svakodnevna šetnja u trajanju od trideset minuta.

Primer jelovnika

Prvi dan

Doručak: bundeva sa šargarepom i sokom od limuna ili kaša od bundeve sa dodatkom žitarica po izboru

Ručak: supa od povrća sa bundevom

Večera: bundeva pečena u rerni

Drugi dan

Doručak: kaša od bundeve i salata od povrća

Ručak: pasirana bundeva, supa od povrća

Večera: voće po izboru

Treći dan

Doručak: kaša od bundeve, salata od povrća

Ručak: supa od povrća

Večera: dva parčeta tosta i salata od bundeve sa ananasom

Četvrti dan

Doručak: kaša od bundeve, salata od povrća

Ručak: supa od povrća i dinstana slatka paprika

Večera: bundeva sa povrćem i pečurkama

Izvor: novosti.rs