Beli luk možete jesti kao dodak jelima, kao sastavni deo jela, ali i sam za sebe. Najčešće ga jedemo uz neko jelo, ali da li ste se ikada zapitali šta njegovo konzumiranje na prazan stomak čini za vaš organizam?
Naučnici su otkrili da je ovaj način zapravo veoma efikasan u prevenciji i lečenju mnogih bolesti. Oni tvrde da kada konzumirate ovaj luk na prazan stomak, time samo povećavate njegovu moć do čega dolazi jer su štetne bakterije izložene, a time i podložnije delovanju sastojaka iz luka.
BELI LUK UMESTO ANTIBIOTIKA
Sadrži azotne supstance, natrijum, kalijum, selen, kalcijum, magnezijum, silicijum, sumpornu fosfornu kiselinu, vitamin C, D, B, fitosterole i eterična ulja. Osim toga, beli luk je bogat fitoncidima, kao što su alicin. Prema nekim istraživačima, alicin je izuzetno delotvoran kod infekcija i upala. Beli luk sadrži i više od četiri stotine različitih mineralnih sastojaka, uključujući mnoge antioksidanate.
9 KORISTI BELOG LUKA PO ZDRAVLJE
– Sprečava starenje i začepljenje velikih i perifernih arterija
– Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, pomaže smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi
– Ubija veliki broj različitih bakterija
– Štiti od srčanih bolesti i smanjuje sintezu triglicerida u jetri koji pomažu da se spreči razvoj ateroskleroze
– Snižava krvni pritisak i ima protivupalna svojstva
– Prirodni je antibiotik i delotvoran je lek protiv prehlade
– Preporučuje se kod oboljenja nervnog sistema
– BPomaže ubijaju ćelija glioblastoma multiforme odnosno malignog tumora na mozgu
– Jača imuni sistem
Izvor: blic žena