Beli luk nije samo savršena začinska biljka, već i prava riznica zdravlja.
On sadrži samo neznatnu količinu vitamina C, nekoliko miligrama vitamina A, malo kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, kobalta.
Ova lekovita namirnica je najjači prirodni antibiotik
U zavisnosti od toga da li se konzumira u presnom ili kuvanom obliku, ima različito delovanje.
Sveži je efikasniji protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, dok kuvani (zajedno s povrćem) oslobađa sastojak ahoin, pa je delotvoran protiv tromboze, infarkta, šloga i tromboembolije.
Za zaštitu srca i krvnih sudova, takođe se prednost daje kuvanom belom luku, dok se za preventivu od karcinoma preporučuje sirovi ili ukiseljen u salati.
Novija istraživanja pokazuju da miris belog luka u majčinom mleku privlači bebe, zbog čega one duže sisaju.
Zato se majkama koje žele da poboljšaju njihov apetit savetuje da pojedu čen-dva belog luka jedan sat pre podoja. Tokom istraživanja nije dokazano da beli luk pogoršava grčeve beba.
Izvor: novosti