Posted on

Gazirano, prženo, masno: Ako ovo budete jeli, nikad neće smršati

Gazirano, prženo, masno… Da ne biste došli u iskušenje, najjednostavnije je da ovu hranu ne držite u kući. Vreme je da kalorične namirnice izbacite iz kuće i da ih više ne kupujete. Ovo pravilo najviše važi za one koji su na dijeti.

Ovo je spisak namirnica koje goje više nego što možete da pretpostavite:

1. Gazirana pića

To što na konzervi piše da ima nula kalorija ne znači da je dobra za vaše kilograme ili zdravlje. Sokovi s veštačkim šećerima, , zapravo mogu izazvati pravi haos u organizmu. Zato bi najbolje bilo da ih u potpunosti izbacite iz upotrebe, i da umesto njih počnete piti sveže ceđene sokove od voća i povrća. Jedno pravilo dijete je i to da kada vam se jede slatko prvo popijte čašu sveže vode, sačekajte par minuta pa tek onda pojedite nešto slatko.

2. Pržena hrana

Niko ne može reći da prženi krompirići nisu ukusni, i sasvim je u redu da se ponekad malo opustite i pojedete jednu porciju omiljene pržene hrane. Ali to ne znači da u kući uvek morate da imate prženu hranu ili kesice čipsa. Naučno je dokazano da zasićene masne kiseline mogu povećati rizik od razvoja dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.

3. Margarin

Ne dozvolite da vas zavara to što je margarin na biljnoj bazi – reč je o hidrogeniziranoj biljnij masti, poznatijoj kao “smrt za čitav organizam”. Jedini razlog zbog kojeg se ljudi okreću margarinu umesto maslacu je njegova cena, jer je višestruko jeftiniji, ali bilo bi mnogo bolje da jednostavno jedete manje, ali kvalitetnije.

4. Viršle

Uz to što su dokazano kancerogene, viršle i ostale mesne prerađevine sadrže so koja zadržava višak vode u telu. Ako se želite hraniti zdravo, zaboravite na viršle, paštete i salame – a ako baš hoćete ponekad da pojedete sendvič, odaberite kvalitetan pršut.

Izvor: b92.net